Tsonga heerst in Antwerpen en wint de European Open
Foto: BELGA

De Fransman Jo-Wilfried Tsonga (ATP-17) heeft zondag de eindzege gepakt op de European Open tennis (hardcourt/589.185 euro) in Antwerpen. Tsonga, het tweede reekshoofd, rekende in de finale na één uur en 34 minuten in twee sets (6-3 en 7-5) af met de Argentijn Diego Schwartzman (ATP-26), het vierde reekshoofd.

In hun eerste onderlinge confrontatie startten beide spelers sterk. Halverwege de eerste set nam Tsonga de match in handen en in het zesde spelletje ging de Fransman door de opslag van Schwartzman, goed voor de enige break in de eerste set. Tsonga stoomde nadien door naar 6-3 setwinst.

In de tweede set legde de Fransman al meteen zijn kaarten op tafel. Tsonga ging in de eerste game al door de service van Schwartzman. De Argentijn liet echter zijn tanden zien en brak snel terug. Het regende even breaks over en weer, maar in het elfde spelletje viel de beslissing. Tsonga ging voor de vierde keer in de wedstrijd door de opslag van Schwartzman en kon daarna de partij uitserveren bij 7-5.

Voor de 32-jarige Tsonga is het zijn zestiende ATP-titel in 27 finales. De Fransman was eerder dit jaar al de sterkste in Rotterdam (in een finale tegen Goffin), Marseille en Lyon.

Voor de 25-jarige Schwartzman is het het tweede jaar op rij dat hij de finale in Antwerpen verliest. Vorig jaar moest hij in de finale de duimen leggen voor een andere Fransman, Richard Gasquet. De Argentijn won vorig jaar in Istanboel zijn voorlopig enige ATP-titel.

Tsonga: "Onverwacht"

Na afloop toonde Tsonga zich dolgelukkig. "Ik had deze titel na al mijn problemen met de knie niet verwacht", aldus Tsonga. "Maar ik ben er heel erg gelukkig mee." De Fransman moest in zijn vier partijen geen enkele set prijsgeven en zag zijn niveau elke partij stijgen. "Dat klopt", bevestigde Tsonga. "Ik ben elke partij beter beginnen spelen. Ik verwachtte niet veel van deze week, na de problemen met mijn knie waardoor ik de hele Aziatische tour aan mij voorbij moest laten gaan. Maar dat maakt dat ik extra blij ben met de titel."

In de finale kreeg Tsonga met de Argentijn Diego Schwartzman (ATP-26) een pittige tegenstander tegenover zich. "Ik wil Diego feliciteren voor zijn partij. Hij speelde uitstekend, de hele week al. Ik had mij dus al aan zo'n moeilijke wedstrijd verwacht. Ik moest agressief blijven spelen en dan kon ik winnen. En dat is gelukt. Het is de eerste keer in mijn carrière dat ik vier ATP-titels verover op één seizoen. Dat bewijst dat mijn niveau op mijn 32e nog hoog is. Nochtans staan er veel jonge talenten te wachten. En ook enkele oudjes willen hun graantje nog meepikken."

Volgende maand (24-26 november) wacht voor Tsonga nog de finale van de Davis Cup tegen België. "Daar kijk ik naar uit. Ik heb veel vrienden bij het Belgische team. Het zal zeker een mooie, maar harde strijd worden."

Schwartzman: "Verdiende zege voor Jo-Wilfried"

Verliezend finalist Diego Schwartzman was zichtbaar teleurgesteld, maar kon niet anders dan zich neerleggen bij de suprematie van Tsonga. Na zijn nederlaag in de finale van vorig jaar tegen Richard Gasquet was opnieuw een Fransman te sterk voor hem in de finale. "Het was een heel lastige finale", opende Schwartzman. "Jo-Wilfried heeft zo'n sterke opslag. Hij verdient het om hier vandaag te winnen. Ik wil het publiek en de organisatie hier in Antwerpen bedanken voor de steun doorheen de hele week. Dat betekent veel voor mij. Het is al het tweede jaar op rij dat ik hier zo'n leuke week meemaak. Volgend jaar ga ik opnieuw voor de eindzege. Hopelijk kom ik dan niet opnieuw een Fransman tegen in de finale", eindigde de Argentijn met een kwinkslag.
 

Tsonga heerst in Antwerpen en wint de European Open
Foto: BELGA