De Ketele haalt zwaar uit naar Spaanse concurrent na EK ploegkoers
Foto: rr

Kenny De Ketele en Moreno De Pauw zijn zesde geworden op het EK ploegkoers in Berlijn, maar achteraf had De Ketele zware kritiek op de Spanjaard Albert Torres. Die maakte een stuurbeweging toen De Pauw hem wilde passeren en waarbij hij zelf ten val kwam. "Van ploegkoersen heeft hij nog altijd geen verstand", klonk hij kwaad. Bij de vrouwen volgen de Britten Elinor Barker en Eleanor Dickinson onze landgenotes Jolien D’hoore en Lotte Kopecky op als Europees kampioen ploegkoers. Ze haalden het na een spannende wedstrijd, die pas in de slotspurt werd beslist.

Op 45 ronden van het einde gooiden De Ketele-De Pauw hun troeven op tafel en pakten ze samen met de Spanjaarden een halve winstronde. Tot Albert Torres na een vreemde stuurbeweging ten val kwam en daarmee ook de Belgische alles-of-nietspoging afstopte. "Ik geloofde echt nog in onze kansen toen we op het einde reageerden op een uitval van de Spanjaarden. Wat Albert Torres bezielde om naar boven te sturen toen Moreno De Pauw aankwam, snap ik niet", was De Ketele best kwaad op de nochtans ervaren meervoudige kampioen. "Torres kan geweldig hard rijden, maar van ploegkoersen heeft hij geen verstand."

Ook zijn ploeggenoot Moreno De Pauw hekelde de stuurbeweging van Torres. "Indien Torres niet de stuurfout maakt, ben ik er van overtuigd dat we nog rondrijden. Met als en of kopen we niets."

Frontpagina

De Europese titel ging naar Frankrijk. De Belgen grepen naast een medaille en klokten af als zesde. "Helemaal op het einde moest Moreno nog van fiets wisselen na zadelbreuk, maar toen was het kalf al verdronken. Ik was goed, heel goed, maar niet rap genoeg. Ik had gerust nog 100 ronden kunnen rijden. Ik ben blij dat de Fransen winnen. In 17 van de 20 spurten pakten ze punten. Zij verdienen de Europese titel. Wanneer wij aanvielen, reageerde het volledige peloton. De Polen, Denen en Zwitsers kregen de ruimte welke wij niet kregen. Zesde op een EK: als de Rode Duivels zo ver geraken, halen ze de frontpagina."

Britse opvolgers voor Kopecky en D'hoore

Bij de vrouwen volgen de Britten Elinor Barker en Eleanor Dickinson onze landgenotes Jolien D’hoore en Lotte Kopecky op als Europees kampioen ploegkoers. Ze haalden het na een spannende wedstrijd, die pas in de slotspurt werd beslist. De Ieren Lydia Boylan en Lydia Gurley, leider bij het aansnijden van de slotspurt, eindigden tweede. De Nederlanders Kirsten Wild en Amy Pieters snoepten de Denen Amalie Dideriksen en Trine Schmidt het brons af. Gilke Croket en Saartje Vandenbroucke kwamen niet in het stuk voor en moesten voortijdig het ovaal verlaten omdat ze te veel achterstand hadden opgelopen.