Kaptheijns toont meesterschap in Koksijde
Foto: GOYVAERTS/GMAX Agency

Maud Kaptheijns (Crelan-Charles) heeft de Wereldbeker in Koksijde op haar naam gezet, de tweede zege op rij voor de Nederlandse na ook de overwinning in de Superprestige zaterdag in Boom. Ze soleerde met bijna een minuut voorsprong naar de zege voor haar landgenote Sophie de Boer en wereldkampioene Sanne Cant die wel haar leidersplaats behoudt in het klassement.

Het was de Nederlandse Lucinda Brand die de beste start nam in de Duinen van Koksijde en enkele lengtes afstand nam van de rest van het pak. Maud Kaptheijns volgde in een groepje met ook Sophie de Boer. Sanne Cant zat net iets verder, in zesde, zevende positie.

Op het lastige en technische parcours moest Brand, vooral actief op de weg, al snel haar snelle start bekopen en viel ze terug. Kaptheijns nam over, in haar spoor volgde Helen Wyman, Kaitlin Keough en Sophie de Boer. Van Cant nog steeds geen spoor vooraan. Wat later ging Ellen Van Loy over de kop in het zand en zou ze vooraan geen rol spelen en op een twaalfde plek eindigen. Kaptheijns ging door op het elan van de voorbije weken en bouwde haar voorsprong verder uit. Na twee rondes telde ze al 27 seconden voorsprong op de Boer, driekwart minuut op de Amerikaanse Keough en enkele seconden verder volgde Cant met Loes Sels. Aan Kaptheijns viel weinig te beginnen, ook de Boer leek los voor de tweede plek. Wel werd nog fel strijd geleverd om de derde plaats en het was Cant die het nipt haalde voor Loes Sels die naar een knappe vierde plek reed. Voor Kaptheijns is het haar vierde zege van het seizoen, na winst ook in Gieten, Zonhoven en Boom.

Cant behoudt de leiderstrui met 210 punten, de Boer is tweede met 190 punten en Kaitlin Keough is derde met 186 punten.

Kaptheijns toont meesterschap in Koksijde
Foto: GOYVAERTS/GMAX Agency