WHO trekt benoeming Mugabe in
Mugabe Foto: AFP

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de omstreden benoeming van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe als goodwillambassadeur alweer ingetrokken.

Dat blijkt zondag uit een statement die VN-organisatie heeft verspreid. De benoeming van Mugabe werd de voorbije dagen fel bekritiseerd.

De WHO had deze week de 93-jarige Mugabe aangeduid als goodwillambassadeur voor de strijd tegen niet-besmettelijke ziektes in Afrika. Maar die benoeming zorgde meteen voor heel wat controverse. Mensenrechtenorganisaties en de Zimbabwaanse oppositie hadden forse kritiek en deden de benoeming af als ‘gênant’ en ‘belachelijk’. Ze wezen er ook op dat de gezondheidsvoorzieningen in Zimbabwe erop achteruit zijn gegaan tijdens het 37 jaar durende autoritair bewind van Mugabe. Zo laten Mugabe en zijn familieleden zich bij medische problemen in Singapore verzorgen.

Als gevolg van de kritiek krabbelt de Ethiopiër Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur-generaal van de WHO, nu terug. ‘De voorbije dagen heb ik nagedacht over mijn benoeming van president Robert Mugabe als goodwillambassadeur’, zo schrijft hij in een mededeling op de website van de organisatie. ‘Als gevolg daarvan heb ik die benoeming herroepen.’

De beslissing om het goodwillambassadeurschap van Mugabe weer in te trekken, werd volgens Tedros genomen in samenspraak met de Zimbabwaanse regering en ‘in het belang van de WHO’.

‘Ik dank iedereen die zijn bezorgdheid heeft geuit en zijn mening kenbaar heeft gemaakt’, aldus nog de WHO-topman, die als gevolg van het benoemen van Mugabe eveneens onder vuur heeft gelegen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig