Nicky Degrendele uitgeschakeld in sprint door wereldkampioene, ook Ayrton De Pauw out
Foto: AFP

Dit was niet het EK van Nicky Degrendele. De West-Vlaamse uit Varsenare ,vorig jaar tweede in keirin op het EK in Parijs en derde op het WK in Hongkong, moest met lege handen huiswaarts. “Gisteren heb ik alle tranen welke ik in mij heb opgebruikt”, vertelde Nicky na de sprintnederlaag tegen Kristina Vogel.

Over de dubbele valpartij en de declassering was Nicky kort. “In keirin is in het kleinste gaatje duiken een belangrijk onderdeel. Valpartijen horen er bij, maar ik heb niet het gevoel dat ik er schuld aan heb. De kwalificatie voor de halve finale was al link. De declassering en het missen van de strijd voor de medailles was een behoorlijke tik. Negende of zevende maakt dan niet echt een verschil.”

Nicky Degrendele uitgeschakeld in sprint door wereldkampioene, ook Ayrton De Pauw out
Nicky Degrendele kende een tegenvallend EK. Foto: fdg

“De resultaten zijn heel teleurstellend. Ik moet dit accepteren en verwerken. Ik heb hard gewerkt, maar het levert niet het gewenste resultaat op. Vanaf nu moet ik nieuwe doelen stellen. Twijfelen, is geen optie. De WB’s in Pruszkow, Manchester en Milton bieden mogelijkheden om het niveau op te krikken. Op het WK in Apeldoorn wil ik opnieuw meedoen voor de medailles.”

“Leven als een topsporter en de levensstijl aanpassen, is een werk van iets langere adem. Dat moet ik aanvaarden. De chronorit over 200m moet beter. Zo kan ik vermijden dat ik meteen een kanjer tegen het lijf loop. Tegen wereldkampioene Kristina Vogel kan niemand op dit ogenblik winnen. Zonder kans op succes begon ik aan die manche. Alles wat kon tegengaan, ging ook tegen op dit EK. Opgeven was en is geen optie.”

Ayrton De Pauw botst op Joachim Eilers en Andrii Vynokurov

Ayrton De Pauw, die een nieuw Belgisch record liet optekenen over de 200m, werd in de herkansingen van de sprint uitgeschakeld. In de reeksen moest De Pauw enkel in de Duitser Joachim Eilers zijn meerdere erkennen. “Teleurstellend”, zuchtte de Herzelenaar. “Ik reed met 53x13, de toppers met 55x12. Als ik mijn topsnelheid al haal, kunnen zij nog versnellen. Vynokurov is meer dan een maat te hoog gegrepen. Het blijft een ongelijke strijd. Op Gerald Nys na, heb ik niemand om echte sprinttrainingen te doen. Zoals Nicky Degrendele naar Aigle trekken, zit er voor mij niet in. In Dublin eindigde ik tweede in een wedstrijd van Class 1. Het leverde voldoende punten op om te mogen meedoen aan de WB-wedstrijden. Om onbegrijpelijke redenen werd ik in Dublin gedeclasseerd en dus verspeelde ik belangrijke punten. Onverwacht krijg ik toch startrecht in de WB-wedstrijd in Pruszkow. Het Belgisch record over de 200m is mooi meegenomen, maar echt gelukkig was ik niet met de tijd. Het moet nog beter kunnen”, zegt Ayrton, die naarstig op zoek is naar werk.

“Me verstoppen achter het feit dat ik jong ben, moet ik relativeren. De Fransman Adrien Vigier is een jaar ouder. Van wat Vigier presteert, kan ik enkel maar dromen.”

Nicky Degrendele uitgeschakeld in sprint door wereldkampioene, ook Ayrton De Pauw out
De Pauw kon zich niet plaatsen. Foto: rr