Voor het eerst sinds 2013 stonden er nog eens vijf levende presidenten van de Verenigde Staten op eenzelfde podium. Jimmy Carter, George H.W. Bush, George W. Bush, Bill Clinton en Barack Obama verzamelden op een benefietconcert in Texas geld in voor de slachtoffers van de orkanen.

De vijf ex-presidenten van de Verenigde Staten voeren als sinds september campagne. Tot nu toe bracht de actie voor de slachtoffers van de orkanen Harvey, Irma en Maria zo’n 31 miljoen dollar op.

Vier van de vijf ex-presidenten spraken het volk toe in Texas. Enkel Bush senior deed dat niet, hij lijdt aan de ziekte van Parkinson en verscheen in een rolstoel. Alle vier de sprekers wikten hun woorden en waren voorzichtig met uitspraken over huidig president Donald Trump. ‘Het hart van Amerika is sterker dan de problemen, en dit staat los van iemands ras, religie of politieke voorkeur’, zei Democraat Bill Clinton.

Huidig president Donald Trump was niet aanwezig op de benefietavond. Hij had echter wel een videoboodschap ingesproken. Ondanks recente kritiek bejubelde hij de vijf presidenten als ‘echte vaderlandlievende helden’. ‘Dit prachtige initiatief doet ons beseffen dat we een natie zijn onder het oog van God.’

George Bush zorgde voor een aangrijpend moment bij heel wat republikeinen toen hij zijn vader in een rolstoel liefdevol het podium op- en afreed. Ook Barbara Bush wou de plechtigheid koste wat kost bijwonen, zij liet zelfs extra zuurstof aanrukken om de optredens te kunnen zien.

Tijdens het event traden de countryband Alabama, ‘Soul Man’ Sam Moore, gospellegende Yolanda Adams en de Texaanse muzikanten Lyle Lovett en Robert Earl Keen op. De absolute blikvanger was echter Lady Gaga, die ondanks haar muzikale pauze door ziekte toch het beste van zichzelf gaf achter de piano: ‘in een tijd van pijn moeten we één geheel vormen, want laten we eerlijk zijn, we hebben elkaar nodig.’

Opvallend: vijf ex-presidenten ontmoeten elkaar voor het goede doel
Foto: AP

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig