Vermassen: ‘Ik heb anonieme brief gekregen van iemand die beweerde lid te zijn van de Bende van Nijvel'
Foto: VRT

Advocaat Jef Vermassen, die slachtoffers van de Bende van Nijvel vertegenwoordigt, haalt uit naar de manier waarop het onderzoek naar de Bende van Nijvel gevoerd wordt. ‘Ik kwam te weten dat er met bepaalde informatie niets gedaan werd. Ik wil dat het onderzoek terug op het spoor komt’, zegt hij zondag in De Zevende Dag.

Er lijkt beweging te komen in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Er zijn namelijk beelden opgedoken van C.B., de rijkswachter uit Aalst die De Reus van de Bende van Nijvel zou zijn. C.B groeide op in Dendermonde en was er actief in het carnavalsmilieu. Hij was er onder meer ondervoorzitter van een carnavalsvereniging.

Aan zijn broer had hij een paar weken voor zijn dood verteld dat hij betrokken was geweest bij de ‘Bende van Nijvel. Die broer herhaalde die bekentenis van C.B. zaterdag anoniem in VTM Nieuws.

C.B. had een carrière achter de rug bij de rijkswacht van Aalst en Dendermonde en de lokale politie van Aalst. Aan het begin zijn carrière, half jaren ‘70 werkte C.B. bij de groep-Diane, de toenmalige interventie-eenheid van de rijkswacht.

‘Anonieme brief'

Het nieuwe onderzoeksspoor is geen verrassing voor Jef Vermassen, zegt hij zelf. ‘Ik heb bepaalde info. En ik weet nog meer dan dat’, aldus de advocaat in De Ochtend.

Uiteindelijk ging Vermassen een stap verder in De Zevende Dag. Hij vertelde daarin dat hij een anonieme brief heeft gekregen die aan de advocaat was gericht. 'De man zegt dat hij zelf lid was van de Bende van Nijvel. Hij schrijft daarin ook dat hij stervende is, maar dat hij mij voor zijn dood de namen van de andere leden van de Bende van Nijvel zal bezorgen.' 

Vermassen stuurde de brief door naar de procureur-generaal in Gent. Die heeft op zijn beurt de brief overgemaakt aan de onderzoekscel. Vermassen was geschokt toen hij op een bijeenkomst met slachtoffers - Vermassen vertegenwoordigt slachtoffer David Van de Steen -  merkte dat er niets met zijn brief gebeurd was. 'Ik vraag aan iemand van de onderzoekscel wat er precies met mijn brief gebeurd is. Maar die man valt uit de lucht, en belooft mij de volgende dag terug te bellen', vertelt Vermassen.

'Een dag later krijg ik van die man te horen dat die brief zelfs nooit opengemaakt werd. Wat doen ze daar eigenlijk in die onderzoekcel: een spel kaarten?', reageert Vermassen verontwaardigd. 'Als je zo'n brief krijgt over jouw onderzoek, van de procureur-generaal, en die wordt weken niet opengedaan: dan zit ik met veel vragen. Is dat sabotage van het onderzoek? Op zijn minst nonchalance, denk ik.'

Tijdens dat onderzoek kwam intussen wel een aantal intrigerende details aan het licht over de piste-C.B. Zo bleek dat hij niet aan het werk als rijkswachter was op het moment dat de meest bloedige overvallen plaats vonden. Hij heeft dus geen alibi. Bovendien beschreven getuigen van de overval op de Delhaize in Aalst van november 1985 hoe de ‘Reus’ hinkte. Net op dat moment, zo blijkt uit zijn medisch dossier bij de rijkswacht, zou C.B. een voetblessure hebben gehad.