Annemie Struyf: ‘Seksisme is reden dat ik niet meer in jury ‘De Slimste Mens’ wil zitten’
Foto: Marco Mertens

Televisiemaker en schrijfster Annemie Struyf levert een intense strijd voor vrouwenrechten. ‘De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is een basisonrecht’, zegt Struyf in De Zondag. Ze hekelt in het interview onder andere het seksisme in de populaire televisiequiz De slimste mens ter wereld op de zender Vier.

‘Ik ben vele jaren jurylid geweest in ‘De slimste mens ter wereld’. Heel eerlijk: dát seksisme is meteen ook de reden waarom ik niet meer in de jury wil zitten’, aldus Struyf in De Zondag.

‘Ik zeg dat met de glimlach, want ik heb dat al die tijd graag gedaan, maar nu heb ik er geen zin meer in om bijna een uur lang seksistische opmerkingen over mij heen te krijgen’, vervolgt ze. ‘Ik was daar, net zoals vele andere vrouwen, vaak de schietschijf van dat soort grappen. Misschien zou het wel helpen als andere vrouwen ook zouden zeggen: “Sorry, ik wil geen schietschijf meer zijn”.’

‘Ik kreeg voortdurend opmerkingen over mijn leeftijd of mijn stem. Plots, tijdens een opname, besefte ik: ik lach hier gewoon mee omdat ik anders de seut ben, en niet omdat ik dit leuk vind. Die dag ben ik ermee gestopt’, besluit Annemie Struyf.

Struyf is ten slotte heel erg dankbaar dat ze bij Eén de kans krijgt om programma’s te maken. ‘Het is toch niet omdat je 50-plusser bent, dat je niet meer in de media zou kunnen werken? Niet dat ik per se op het scherm wil komen, maar bij de VRT krijg ik effectief de kans om programma’s te blijven maken en dat vind ik een positief signaal.'

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig