Trump wil geheime documenten rond moord op John F. Kennedy vrijgeven
Foto: EPA

President Donald Trump is van plan om de -voorlopig- geheime documenten over het onderzoek naar de moord op oud-president John F. Kennedy vrij te geven. Dat heeft hij zaterdag op Twitter laten weten.

Trump hield een kleine slag om de arm. ‘Afhankelijk van nieuwe informatie die binnenkomt, zal ik als president toestaan dat de lang geclassificeerde informatie over de aanslag op John F. Kennedy wordt vrijgegeven’, schreef hij op Twitter. Hij lijkt daarmee de deur op een kier te houden om bepaalde documenten achter slot en grendel te houden.

Wanneer hij dat wil doen, zei de president er niet bij. Het openstellen van de papieren aan de bevolking staat echter al langer op de agenda. Het Congres besloot 25 jaar geleden dat de ruim 3.600 documenten -waaronder files van de FBI en CIA- op 26 oktober van dit jaar vrijgegeven moeten worden, tenzij de president dat zou blokkeren.

Geen toestemming

Er werd aangenomen dat Trump geen toestemming zou geven. Onder meer omdat Trumps eigen veiligheidsraad eerder beweerde dat bepaalde Amerikaanse inlichtingendiensten de documenten langer geheim willen houden. De veiligheidsdiensten argumenteerden dat sommige documenten relatief recente operaties van inlichtingen- en politiediensten zouden kunnen blootleggen.

Moord op JFK

Toenmalig president John F. Kennedy werd op 22 november 1963 in Dallas doodgeschoten. Lee Harvey Oswald werd voor de moord opgepakt. Twee dagen daarna werd ook hij doodgeschoten. Over de moord op Kennedy zijn altijd complottheorieën blijven bestaan.

Volgens een Kennedy-specialist in de Washington Post zullen de recentste stapel documenten geen grote nieuwe onthullingen bevatten. De Amerikaanse krant schrijft dat ze eerder een licht zullen laten schijnen op de reizen van Oswald naar Mexico, en zijn toenadering tot Cubaanse en Russische spionnen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in