‘Me too’, zeggen Europese toppolitica's
Wallström pleit voor meer wettelijke bescherming voor vrouwen. Foto: AP

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Margot Wallström en Europees commissaris Vera Jourova roepen vrouwen op om zich aan te sluiten bij de #MeToo-beweging. Ze spreken beiden uit ervaring.

Vera Jourova, die gendergelijkheid in haar portefeuille heeft, zei op een evenement van Politico dat volgens haar het schandaal rond Harvey Weinstein en andere verhalen die nu opduiken rond seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar het tipje van de ijsberg zijn. Ze vertelde er dat ze zelf ook het slachtoffer is geweest van seksueel geweld. Volgens haar melden veel slachtoffers het niet omdat ze het gevoel hebben dat ze er zelf schuldig aan zijn en het ‘verdienden’. Ze riep vrouwen op om grensoverschrijdend gedrag, misbruik en geweld wél te melden.

De Zweedse minister Margot Wallström postte op haar Facebookpagina simpelweg #metoo, zonder verdere uitleg. Desgevraagd zei ze aan het Zweedse persbureau TT dat het ook ‘in de hoogste politieke kringen’ gebeurt, en dat ze dat zelf ondervonden heeft. Meer wilde ze niet kwijt.

In 2014 heeft Wallström in haar autobiografie al beschreven hoe ze, tijdens een diner met staatshoofden, betast is geweest. Ze voelde plots een hand op haar dij, en de man naast haar begon haar te strelen. ‘Dat was echt een irreële ervaring’, schreef ze. Wallström pleit voor meer wettelijke bescherming voor vrouwen - een ‘beweging’ op de sociale media is niet genoeg, vindt ze, gezien de omvang van het probleem.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig