Vleesvervangers groeien als kool
Foto: put
In drie jaar tijd is de verkoop van vleesvervangers met 40 procent gestegen. Een kwart van de Belgische gezinnen legt wel eens tofu, quorn of seitan in zijn winkelkarretje.

Zelfs McDonald’s kan de trend niet meer negeren. De fastfoodreus test sinds kort in vijf restaurants in het Finse Tampere een veganistische hamburger uit. Als de proef slaagt, zal de McVegan volgend jaar in heel Finland verkrijgbaar zijn.

‘Het aanbod van vegetarische producten is de jongste jaren enorm gegroeid’, bevestigt Nena Baeyens van de vegetariërsorganisatie EVA. ‘De ruimte die supermarkten ervoor maken, neemt snel toe. Ook grote bedrijven springen op de kar. Zelfs vleesproducent Aoste lanceerde onlangs als eerste een gamma van vegetarische charcuterie.’

Ten opzichte van 2014 wordt er nu 40 procent meer uitgegeven aan verse vleesvervangers als ­tofu, quorn, seitan of vegetarische burgers, leren cijfers van marktonderzoeksbureau GfK. ‘Dit segment kent een sterke groei’, meldt woordvoerster An Palmans. ‘Bijna één op de vier Belgische gezinnen koopt deze producten minstens een keer per jaar.’

Vlees, vis, tofu
De groei is ook de beursorganisator Wellfairs niet ontgaan. Komend weekend strijkt die met de VeggieWorld-beurs voor het eerst in Brussel neer. Er wordt gehoopt op 5.000 bezoekers.
De belangstelling voor vegetarische producten zit al jaren in de lift, maar de jongste paar jaar gaat het razendsnel. Vorig jaar zagen de Carrefour-winkels de vegetarische omzet met 25 procent stijgen, en dit jaar zal die groei zich voortzetten, zegt woordvoerder Baptist Van Outryve. ‘Omdat steeds meer mensen vlees en vis afwisselen met vegetarische alternatieven. Een paar jaar geleden dachten we dat vegetarische producten alleen door vegetariërs gekocht werden. Nu richten we ons op iedereen’.

De Hobbit groeit
Delhaize meldde onlangs een groei van ongeveer 10 procent in de categorie vegetarische producten, en 25 procent voor de producten die behalve vegetarisch ook nog biologisch zijn. Puur veganistische producten, waarin geen enkel dierlijk product verwerkt is, kennen een groei van 20 procent.

De grote supermarkten zijn nog niet aanwezig op VeggieWorld. Het zijn vooral gespecialiseerde producenten, zoals De Hobbit uit Maldegem. Ook deze producent van plantaardige voeding groeit als kool. In zes jaar tijd is de winst van het bedrijf bijna verdrievoudigd. Bij Vers en Veggie, dat vanuit Balegem natuurwinkels en horecazaken van onder andere bereide vegetarische maaltijden voorziet, ging het nog harder. De winst is er in een paar jaar tijd vertwintigvoudigd.

Een blik op de lijst met standhouders leert dat het aanbod al verder gaat dan alleen voeding. Ook verscheidene cosmeticaproducenten zijn er aanwezig. Zij claimen niet alleen dat hun producten vrij zijn van dierlijke ingrediënten, maar ook dat er niet getest is op proefdieren.

In Frankrijk heeft zelfs de eerste veganistische winkelketen al het levenslicht gezien. De bioketen Naturalia opende afgelopen zomer drie testwinkels. Er worden uitsluitend honderd procent veganistische producten verkocht, die bovendien allemaal biologisch zijn.  Brussel kent twee onafhankelijke veganistische winkels: Vegasme en La Grainière.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in