Fernando Alonso (dan toch) langer ploegmaat van Stoffel Vandoorne bij McLaren (en dat kondigt hij aan met grappige video)
Foto: AFP

Fernando Alonso heeft zijn contract bij Formule 1-renstal McLaren dan toch verlengd. De Spanjaard blijft dus ook in het seizoen 2018 ploegmaat van Stoffel Vandoorne. Dat onze landgenoot ook volgend jaar nog zijn zitje heeft in de Formule 1 bevestigde McLaren in augustus al.

De toekomst van de Spaanse tweevoudige wereldkampioen (2005 en 2006) was lange tijd onduidelijk: zelf wilde Alonso enkel blijven indien hem garanties gegeven werden over een competitieve wagen voor volgend seizoen. Dat lijkt het geval nu de racewagens van McLaren volgend jaar met een krachtbron van Renault uitgerust worden. Anderzijds was er de vaststelling dat er bij de andere (top)teams - waar Alonso zich in het verleden bovendien onmogelijk had gemaakt - geen plaatsje vrijkwam. McLaren kon de ervaring van meervoudig wereldkampioen Alonso - ondanks zijn herhaalde kritische uitlatingen in de pers - dan weer goed gebruiken om de wagen voor 2018 snel competitief te krijgen. Beide partijen waren dus tot elkaar veroordeeld.

Ondanks de koele relatie tussen renner en renstal raakte vandaag dus toch bekend dat de intussen 36-jarige Alonso een contractverlenging ondertekende: “McLaren is blij te kunnen aankondigen dat Fernando Alonso zijn relatie met het team heeft verlengd. Het nieuws onderlijnt de toewijding van Fernando aan McLaren, zijn band op lange termijn met onze organisatie, en zijn geloof in het spannende potentieel van McLaren”, klinkt het in een persbericht.

“Mijn hart zei me altijd dat ik moest blijven”

“Het is fantastisch dat ik langer kan samenwerken met iedereen bij McLaren”, aldus Alonso in een dik aangezet persbericht. “Mijn hart zei me altijd dat ik moest blijven, ik voel me hier helemaal thuis. Dit is een fantastisch team, vol ongelooflijke mensen, met een warmte en vriendelijkheid die ik nooit elders heb ervaren in de Formule 1. Ik ben ongelooflijk blij dat ik voor deze renstal mag racen.”

Waarna Alonso ter zake komt: “Even belangrijk is de vaststelling dat McLaren de technische middelen en de financiële kracht heeft om races te winnen en wereldkampioen te worden. Ook al waren de afgelopen jaren niet makkelijk, zijn we nooit vergeten hoe we moeten winnen. Volgens mij zullen we dat gauw opnieuw kunnen. De afgelopen drie jaar hebben ons momentum gegeven om te plannen en te bouwen voor de toekomst. Ik kijk al uit naar die reis. Ik ben opgewonden over onze gezamenlijke toekomst, en werk er al hard aan om die tot een succes te maken.”

Competitiedirecteur Eric Bouiller toonde zich ook tevreden. "Dezelfde piloten kunnen houden is belangrijk voor een team. Met Fernando en Stoffel gaan we een nieuw hoofdstuk kunnen schrijven. Volgens ons vormen zij het beste paar in de Formule 1." 

Door technische problemen geplaagd kon Alonso dit seizoen nog maar vijf wedstrijden uitrijden. Twee keer eindigde hij in de punten. Na zestien manches is hij zestiende in het kampioenschap met tien punten, drie minder dan Vandoorne.

Meer F1-nieuws op F1journaal.be: