Woningprijzen halen recordniveau
Foto: BELGA

In de voorbije zomermaanden haalde de verkoop van woningen het hoogste peil in tien jaar. Ook de prijzen staan op recordniveau.

De notarissen hebben drukke zomermaanden achter de rug. In het pas afgelopen derde trimester van 2017 noteerde de Notarisbarometer - die het aantal vastgoedtransacties in ons land meet - op het hoogste niveau sinds het begin van de metingen, in 2007. Er was een stijging tegenover vorig jaar met 5,7 procent in Brussel, 2,5 procent in Vlaanderen en 3,7 procent in Wallonië.

Duur

Niet alleen het aantal verkopen lag hoog, ook de woningprijzen staan op een recordniveau Zo steeg de gemiddelde prijs van een woonhuis in ons land in het afgelopen trimester met 1,7 procent, tot 243.344 euro.

Volgens Bart van Opstal van de notarisfederatie gaat het om een echte trend. ‘Na een daling van de gemiddelde woningprijs in het eerste trimester van dit jaar, noteren we nu flinke stijgingen in het tweede en derde trimester. Dat geldt voor de drie regio’s.’

In Vlaanderen kost een woning nu gemiddeld 270.389 euro, een toename met 2,4 procent tegenover de zomermaanden van 2016.

De gemiddelde prijs van een appartement bleef stabiel en klokte af op 218.294 euro. In Vlaanderen was er zelfs een daling van de prijs van appartementen: -1,2 procent tot 221.875 euro.

Toch nuanceert Bart van Opstal die daling: ‘Net als bij de woonhuizen blijven de prijzen voor appartementen hoog. Gemiddeld ligt de prijs voor een appartement 15.000 tot 20.000 euro hoger dan in 2012.’

Minder woonleningen

Opvallend: in het voorbije trimester werden 7,7 procent minder nieuwe hypothecaire kredieten afgesloten, vergeleken met het voorgaande tweede trimester (april-juni) en zelfs 13,3 procent minder dan in de zomer van vorig jaar. Er wordt dus meer gekocht zonder beroep te doen op een krediet. De notarissen zien een toename van beleggers op de vastgoedmarkt.