Regering niet onder indruk van Spaans protest: 'Politiegeweld veroordeel je'
Michel en Rajoy (achteraan) tijdens een Europese top. Foto: AP
Spanje is niet te spreken over enkele tussenkomsten van premier Charles Michel in verband met de Catalaanse crisis. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) spreekt van een misverstand, maar vice-premier Alexander De Croo (Open VLD) blijft erbij dat Spanje te ver is gegaan.

Een interview dat premier Charles Michel (MR) weekend gaf in De Standaard en Le Soir is zó slecht gevallen bij zijn Spaanse ambtsgenoot Mariano Rajoy dat die de Belgische ambassadeur in Madrid tot de orde heeft geroepen. Michel zei onder meer dat 'er in Spanje nood is aan dialoog, in plaats van aan een zenuwenoorlog'. In een mail maakte de directeur van het kabinet-Rajoy onze ambassadeur duidelijk dat de Spaanse regering ‘verbijsterd’ is over de ‘aanvallen van de Belgische regering’.

In regeringskringen is te horen dat het om 'weinig diplomatiek taalgebruik' ging. Spanje dreigde bovendien met gevolgen. ‘Dit kan onze bilaterale betrekkingen ernstig in gevaar brengen’, klonk het. Er zou onder meer sprake zijn van intrekking van de steun voor de kandidatuur van Catherine De Bolle als topvrouw voor Europol.

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) spreekt op VRT van een 'misverstand'. Volgens hem kunnen de plooien tussen beide landen later vandaag al worden gladgestreken op de Europese top. Ook op het kabinet van premier Charles Michel (MR) gaat men daarvan uit. Michel is trouwens niet van plan iets terug te nemen van wat hij heeft gezegd. 'We zeggen niets anders dan wat Europa zegt en hebben ons niet uitgesproken over een bemiddelaar', luidt het op zijn kabinet. 

Gevolgen voor De Bolle

Het is de tweede diplomatieke opstoot tussen ons land en Spanje in korte tijd. Madrid voelde zich eerder al gebruuskeerd toen ons land het politiegeweld tijdens het onafhankelijkheidsreferendum veroordeelde. Dat blijkt uit een mail die onze ambassade op 3 oktober naar de regering-Michel stuurde. Michel tweette toen 'violence can never be the answer'. Ook toen riep hij op tot dialoog. Maar in Spanje viel dat slecht. In de mail was er daarom zelfs sprake van mogelijke represailles: de kandidatuur van commissaris-generaal Catherine De Bolle als topvrouw van Europol zou ‘niet ondersteund worden na de reacties van België op de gebeurtenissen in Catalonië’. Na contacten tussen de entourage van Michel en Rajoy werd de zaak toen uitgeklaard. Ook afgelopen weekend gebeurde dat, nadat de vlam opnieuw in de pan sloeg naar aanleiding van het interview. 

Postjes of principes

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) blijft pal achter de uitspraken van Michel staan. 'Politiegeweld tegen burgers die vreedzaam hun stem uitbrengen kan niet, en veroordeel je', tweette hij. Hij herinnert er ook aan dat Michel heeft aangegeven dat de-escalatie nodig is. De kritiek dat ons land zich niet te mengen heeft in het Catalaanse conflict verwerpt De Croo overigens duidelijk. 'Als het over fundamentele democratische waarden gaat is ook Europa ons binnenland'.

N-VA-vicepremier Jan Jambon vindt dat Michel gehandeld heeft als een 'echte Europese leider'. 'Dat onze premier de dingen bij naam noemt is een goede zaak. Er zouder er meer dat mogen doen', zei hij op Radio 1. Jambon is trouwens niet onder de indruk van de Spaanse dreigementen. 'Je moet soms kiezen tussen de postjes en de principes.'