Björk geeft pittige details nadat Von Trier seksuele intimidatie ontkent
Foto: AFP

Björk heeft meer details gepubliceerd over de seksuele intimidatie van ‘een Deense regisseur’ nadat Lars Von Trier ontkende dat hij de zangeres heeft lastiggevallen. ‘Hij zei dat hij op mijn balkon zou klimmen ’s nachts.’

‘We waren zeker geen vrienden, dat is een feit. Maar ik heb haar nooit lastiggevallen.’ De Deense regisseur Lars Von Trier reageerde deze week relatief koeltjes op de aantijgingen aan zijn adres die op de Facebookpagina van de IJslandse zangeres Björk verschenen. Björk noemde Von Trier niet bij naam, maar haar aanklacht ging onmiskenbaar over de tijd die ze samen met Von Trier doorbracht op de set tijdens de productie ‘Dancer in the Dark’.

Na het ‘mijn-naam-is-haas’-statement van Von Trier scherpt Björk haar aanklacht verder aan door meer details te geven van wat haar precies is overkomen tijdens de opnames - opnieuw zonder de naam van Von Trier expliciet te noemen. De zangeres haalt zes punten aan:

1. ‘Na elke take kwam de regisseur naar mij toe gelopen en omarmde hij mij lang. Hij aaide mij soms minutenlang zonder dat ik dat wilde.

2. Wanneer ik hem na twee maanden vertelde dat hij moest stoppen met mij aan te raken, ontplofte hij en gooide hij een stoel kapot waar iedereen bij stond.

3. Tijdens het filmen fluisterde hij seksueel getinte dingen in mijn oor, soms wanneer zijn vrouw naast ons stond.

4. Toen we in Zweden filmden dreigde hij ermee vanop het balkon van zijn kamer naar mijn balkon te klimmen in het midden van de nacht met een duidelijk seksuele bedoeling. Dat terwijl zijn vrouw bij hem sliep. Ik ben ontsnapt naar een andere kamer. Dit was het moment waarop ik begreep dat dit niet meer door de beugel kon en op mijn strepen ben gaan staan.

5. Er werden verhalen verzonnen over hoe moeilijk ik was. Dit past overigens geheel binnen de Weinstein-methode.

6. Ik heb me nooit neergelegd bij of groen licht gegeven voor al deze seksuele intimidatie.

‘Laten we deze vloek breken’, besluit de zangeres. Of Von Trier nog eens zal antwoorden, is twijfelachtig. De regisseur meldde eerder al dat hij niet ‘verder door het slijk wenst te worden gehaald’ en dat hij ‘alles wat hij te zeggen heeft openlijk heeft verklaard’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig