Amerikaanse rechter blokkeert Trumps inreisverbod opnieuw
Foto: REUTERS

Een Amerikaanse federale rechter heeft een derde versie van het inreisverbod van president Donald Trump geblokkeerd. Dat gebeurde slechts enkele uren voordat het decreet woensdag in voege zou treden. Verwacht wordt dat het Witte Huis in beroep zal gaan.

De Hawaiaanse rechter Derrick Watson besliste na een klacht van migrantenverenigingen en de American Civil Liberties Union dat het inreisverbod ‘duidelijk discrimineert op basis van nationaliteit’ en er niet in slaagt aan te tonen dat mensen uit de opgelijste landen ‘schadelijk’ zouden zijn voor de nationale belangen.

Nadat eerdere versies van het inreisverbod geblokkeerd werden door rechters in januari en maart, had het Witte Huis afgelopen maand een nieuwe versie ingediend, waarin tijdelijk of ongelimiteerd de toegang tot het land werd ontzegd aan inwoners van zeven landen (Tsjaad, Iran, Libië, Noord-Korea, Syrië, Venezuela en Jemen). Het Witte Huis verwees naar veiligheidsrisico’s omdat de overheden uit de betrokken landen niet beantwoorden aan Amerikaanse eisen rond het uitwisselen van informatie.