In Barcelona zijn dinsdagavond tienduizenden Catalanen met kaarsen de straat opgegaan. Ze protesteren zo tegen de arrestatie van Jordi Sánchez en Jordi Cuixart, twee leiders van de separatistische Catalaanse beweging.

Tot de betoging was opgeroepen door de onafhankelijkheidsbewegingen ANC en Omnium Cultural. Sánchez en Cuixart, de voorzitters van beide organisaties, werden maandagavond ‘preventief’ opgepakt door de Spaanse politie voor opruiing. Ze kunnen niet op borg vrijkomen.

Het Spaanse Grondwettelijk Hof oordeelde dinsdag bovendien dat het referendum van 1 oktober ongeldig was. Volgens de woordvoerder van de Catalaanse regering, Jordi Turull, zouden noch die uitspraak, noch de arrestaties de onafhankelijkheid van Catalonië tegenhouden. ‘Deze regering denkt er niet aan zich over te geven.’

Ook de tienduizenden separatisten die dinsdagavond met kaarsen samenkwamen aan de Plaza Constitució in Barcelona, leken die mening toegedaan. ‘We zijn allemaal Jordi’s’, zongen ze in protest tegen de arrestatie van de twee leiders. Volgens de politie van Barcelona waren er 200.000 deelnemers.