Israël weigert met Palestijnse eenheidsregering te spreken zonder ontwapening Hamas
Palestijnen vieren het akkoord tussen Fatah en Hamas. Foto: AFP

Israël wil niet onderhandelen met een eventuele Palestijnse eenheidsregering - waar ook Hamas deel van zou uitmaken - zolang die islamitische organisatie haar wapens niet heeft ingeleverd. Dat heeft de Israëlische regering dinsdag meegedeeld na een bijeenkomst van het veiligheidskabinet.

De Israëlische regering zegt dat ze niet zomaar het gesprek wil aangaan met een dergelijke Palestijnse regering van nationale eenheid. Dat zou pas mogelijk zijn als Hamas ervoor kiest te ontwapenen. Tel Aviv eist daarnaast ook dat Hamas afziet van geweld en overgaat tot de erkenning van Israël.

In de reeks Israëlische voorwaarden aan Hamas staat voorts nog vermeld: het doorknippen van de banden met Iran, het teruggeven van de lichamen van de Israëlische soldaten die in 2014 gedood werden bij de oorlog in de Gazastrook en de vrijlating van enkele Israëlische gevangenen.

De Palestijnse organisaties Hamas en Fatah hebben begin deze maand een einde gemaakt aan een tien jaar durende periode van onderlinge rivaliteit. Ze hebben onder meer afgesproken dat het bestuur over de Gazastrook opnieuw in handen komt van de Palestijnse Autoriteit. Sinds 2007 was dat gebied in handen van Hamas, terwijl Fatah met de Palestijnse Autoriteit de Westelijke Jordaanoever bestuurt.

De vorming van een regering van nationale eenheid leidt echter tot ongerustheid in Tel Aviv, omdat zo’n regering ook Hamasleden zou tellen. Israël, maar ook de VS en de EU, beschouwen Hamas als een terroristische organisatie.