Ablynx trekt naar Nasdaq in New York

Het aandeel van het Gentse biotechbedrijf werd deze namiddag even geschorst. Aanleiding is de aftrap van de beursgang op de Nasdaq. In totaal wil Ablynx 175 miljoen dollar ophalen.

De beursgang naar de technologiebeurs Nasdaq is niet echt een verrassing. Gisteren maakte het Gentse biotechbedrijf voorbeurs al bekend dat ze een dochtermaatschappij in de VS had opgericht: Ablynx Inc. Een zoveelste bewijs dat het bedrijf een beursgang in de VS ambieert.

Antilichamen van lama’s

Vandaag vroeg het Gentse bedrijf dat geneesmiddelen ontwikkelt op basis van antilichamen van lama’s, zelf de schorsing aan van het aandeel. In afwachting van een tweede persbericht. Dat kwam er rond 15u. Daarin staat te lezen dat Ablynx voor 175 miljoen dollar (zo’n 150 miljoen euro) nieuwe aandelen wil verkopen om zijn verdere groei te financieren.

Het geld zal worden opgehaald in onder meer de VS en Canada, maar ook via een private plaatsing. De timing van de beursgang in New York is nog niet bekend. De operatie wordt onder meer begeleid door zakenbank BofA Merrill Lynch, JP Morgan en Jefferies.

Bloedstollingsziekte

Het geld moet onder meer dienen voor de commercialisering van zijn geneesmiddel Caplacizumab, tegen een zeldzame bloedstollingsziekte die jaarlijks zo’n 8.000 mensen treft en die aan een peperdure prijs in de markt zal gezet worden (85.000 euro in Europa).

Het lijkt erop dat Ablynx op die manier gebruik wil maken van het gunstige momentum rond het bedrijf. Vorige week bracht het bedrijf nog het verlossende nieuws dat het de laatste klinische horde voor Caplacizumab heeft genomen. Het is het eerste middel dat het bedrijf zelf heeft ontwikkeld en waarvan het de rechten zelf in handen heeft. Daarnaast lopen nog 45 onderzoeksprogramma’s, waarvan er 8 in de klinische fase bevinden en die heel wat geld verslinden.

Mekka van biotechsector

Ablynx heeft momenteel al een notering op Euronext Brussel. De Nasdaq wordt echter beschouwd als hét mekka voor de Vlaamse biotechsector. Andere Belgische bedrijven die Ablynx voorafgingen met een beursgang op de technologiebeurs in New York zijn Galapagos, Celyad, Tigenix en Argenx.