Je vuile was is gratis toegangskaartje voor museum
Foto: Getty Images/iStockphoto

Het Nederlandse Museum Boijmans van Beuningen is sinds kort uitgerust met een wasserette. Bezoekers die hun vuile was meebrengen, krijgen gratis toegang tot het museum terwijl hun was draait.

Het Rotterdamse museum werd afgelopen weekend uitgerust met drie wasmachines en evenveel droogkasten. Die uitbreiding kadert in de tentoonstelling ‘Change the system’. Die toont werk van zo’n vijftig ontwerpers die de ambitie hebben om de wereld te veranderen. Tijdens de tentoonstelling, die nog loopt tot 14 januari, zullen verschillende ontwerpers ook nieuw werk gaan ontwikkelen of experimenten uitvoeren, waarbij ze het publiek actief betrekken.

Het Boijman’s wassalon is een idee van de lokale kunstenares Manon van Hoeckel. Het museum had haar gevraagd een project te bedenken dat mensen aanzet meer met elkaar te communiceren.

‘In wassalons praten mensen nog echt met elkaar, het is een ontmoetingsplek. Helaas gebeurt het steeds minder dat mensen echt met elkaar praten. Ga maar na: sinds we allemaal Google Maps hebben, vragen we de weg niet eens meer. Lokale banken gaan dicht en we laten zelfs onze boodschappen vaker thuis bezorgen. We ontmoeten elkaar steeds minder, terwijl contact zo belangrijk is’, vertelt de kunstenares aan Algemeen Dagblad.