Italianen moeten voorbij Zweden op weg naar WK voetbal
De Spaanse legende Fernando Hierro lootte Italië uit tegen Zweden Foto: AFP

Italië-Zweden is de blikvanger in de Europese barrages voor het WK voetbal in Rusland. Daarvoor werd vanmiddag geloot in Zürich. Verder neemt Noord-Ierland het op tegen Zwitserland, Kroatië tegen Griekenland en Denemarken tegen Ierland. De heen- en terugwedstrijden worden afgewerkt tussen 9 en 14 november.

Nu 23 landen (waarvan 10 Europese) zich al verzekerd hebben van kwalificatie voor het WK in Rusland, zijn er nog 9 tickets beschikbaar. Vier daarvan zijn nog voor Europese landen, die verdeeld worden onder de vier winnaars van de barrageduels. De acht landen die zich daarvoor plaatsen (als beste tweedes in hun kwalificatiegroepen) werden onderverdeeld in twee potten, met de vier hoogst gerangschikte landen op de FIFA-ranking (Zwitserland, Italië, Kroatië en Denemarken) in de ene pot, en de andere vier (Noord-Ierland, Zweden, Ierland en Griekenland) in de andere pot.

De Spaanse legende Fernando Hierro lootte vervolgens Italië - Zweden, Noord-Ierland - Zwitserland, Kroatië - Griekenland en Denemarken - Ierland tegen elkaar uit.

Italië werd in zijn kwalificatiegroep tweede achter Spanje. Zweden, dat zonder de gestopte Zlatan Ibrahimovic aantrad, moest Frankrijk voor zich dulden maar bleef wel Nederland voor. Italië en Zweden waren ook tegenstanders op het EK 2016 (in de groep van België). De Squadra won in Toulouse met 1-0 na een goal van Eder. De heenmatch wordt in Zweden gespeeld.

Zwitserland neemt het op tegen Noord-Ierland. De Zwitsers haalden net als Portugal 27 op 30 maar hadden een minder goed doelpuntensaldo dan de Europese kampioen. Noord-Ierland werd tweede in de groep van wereldkampioen Duitsland, voor Tsjechië en Noorwegen.

Griekenland, de nummer twee in de poule van de Rode Duivels, werd aan Kroatië gekoppeld. Ivan Perisic en co moesten in hun groep IJsland laten voorgaan. De vierde barragematch gaat tussen Denemarken en Ierland. Denemarken bleek in zijn groep niet opgewassen tegen Polen, terwijl de Ieren tweede werden na Servië maar voor Wales.

De heenwedstrijden van de barrages worden tussen 9 en 11 november gespeeld, de terugwedstrijden enkele dagen later (12-14 november).

Negen Europese landen plaatsten zich als groepswinnaar rechtstreeks voor het WK. Naast België zijn dat Frankrijk, Portugal, Duitsland, Servië, Polen, Engeland, Spanje en IJsland. Rusland hoefde als organisator geen kwalificaties te spelen.