De vervuiler betaalt? Kerncentrales dicht? U beslist mee vanaf vandaag
Foto: Johan Eyckens

Vanaf vandaag kan elke Belg zijn mening kwijt over het energievraagstuk. Normaal gezien zullen de resultaten van de burgerbevraging wegen op het grote energieakkoord tussen alle regeringen in België, dat er voor het einde van het jaar zou moeten komen.

De federale en regionale ministers van Energie in België beslisten in april om een interfederaal energiepact op te stellen voor 2030 en 2050, in nauw overleg met alle betrokkenen. Een van de grootste knopen die daarin doorgehakt zou moeten worden, is het lot van de kerncentrales in ons land. En ook hoe hernieuwbare energie aangepakt worden, wordt een behoorlijk zware dobber.

Eerder konden de energiesector, de werkgevers en de milieubewegingen hun mening al geven. Net als bij de Vlaamse Stroomversnelling, is het nu aan u en ik. Van 17 oktober tot en met 5 november loopt op www.energiepact2050.be een burgerbevraging. Wie wil, kan daar ‘meewerken aan een visie op het toekomstig energiebeleid in België’, klinkt het in een persbericht.

Is bevoorradingszekerheid belangrijk?

Een eerste reeks vragen is onderverdeeld in drie thema’s: bevoorradingszekerheid, betaalbaarheid en duurzaamheid. Zo willen de ministers onder meer weten wie volgens u de kost van de energietransitie moet dragen, of hoe belangrijk bevoorradingszekerheid voor u is. Vervolgens is er een reeks algemene vragen, waar u zich al dan niet akkoord mee kunt verklaren.

Afsluiten doet de burgerbevraging met twee open vragen: ‘Wat moet zeker aan bod komen in het Energiepakt?’ en ‘Welke maatregelen zijn volgens u noodzakelijk om te slagen in de Energietransitie?’. De bevraging zou ongeveer 10 min duren.

‘Dit pact zal de bakens uitzetten voor de transitie naar een duurzamer energiesysteem’, zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD). ‘We willen zo veel mogelijk mensen bereiken. De energieomslag zal maar slagen als ze een breed draagvlak heeft. Ik nodig dus iedereen uit om zijn of haar mening te geven!’