'H&M verbrandt elk jaar twaalf ton nieuwe kleding'
Foto: Shutterstock
Uit een onderzoek van het Deense televisieprogramma Operation X blijkt dat H&M in Denemarken jaarlijks twaalf ton nieuwe kledingstukken zou verbranden die niet verkocht zijn geraakt. De Zweedse kledinggigant ontkent echter in alle toonaarden.

De programmamakers van Operation X op het Deense TV2 vroegen zich net als zovele anderen wat er gebeurt met alle kleding die nooit wordt verkocht. Ze viseerden hun aandacht op H&M en kwamen al snel uit bij het Deense afvalverwerkingsbedrijf Kara/Noveren, waar sinds 2013 ruim zestig ton spullen in opdracht van de kledinggigant werd vernietigd. Jaarlijks gaat het om zo'n twaalf ton.

De journalisten kregen duizenden kledingstukken te zien waar niets mis mee was en vaak nog met het originele prijskaartje, die toch zouden worden verbrand.

Volgens Else Skjold, hoogleraar in duurzaam design van de Kolding Design School in Denemarken, zou het wel eens om de vernietiging van overproductie kunnen gaan, maar dat ontkent de Nederlandse H&M-woordvoerder Annet Feenstra in een reactie aan AD.nl. 'Hoewel dit niets met reststromen te maken heeft, willen we elk snippertje textiel terughebben om dit een herbestemming te geven', klinkt het.

De kledingketen lanceerde enkele jaren geleden immers zelf een campagne, die klanten oproept om zoveel mogelijk oude kleding binnen te brengen voor hun recycleerprogramma. Ceo Karl-Johan Persson plakte eerder dit jaar nog een deadline op het duurzaamheidsdoel: tegen 2030 moeten alle kleren bij H&M recycleerbaar zijn.

Schadelijke stoffen

Maar waarom wordt dan zoveel kleding verbrand? Op het Zweedse hoofdkantoor klinkt het dat het partijen kleding betreft die beschimmeld raakte of een te hoge concentratie aan chemische stoffen bevatten. 'Het verbranden van kleding is slechts de allerlaatste optie, wanneer hergebruik onmogelijk blijkt. We volgen immers strikte veiligheidsvoorschriften.'

De Deense journalisten trokken na die verklaring echter naar een laboratorium, met twee broeken bestemd voor de brandstapel, en twee dezelfde broeken die werden aangekocht in de winkel. Daarbij bleek er geen enkel verschil te zijn in verband met de aanwezigheid van schadelijke stoffen. Volgens H&M zijn die resultaten te wijten aan verschillende testmethoden.