Koen Kennis: 'We herbekijken continu alle kruispunten in Antwerpen'
Foto: patrick de roo
Vandaag werd voor de derde keer op drie weken tijd een fietser doodgereden in Antwerpen. ‘We werken elke dag structureel aan de verkeersveiligheid’, zegt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). ‘De oproep voor meer fietsveiligheid valt in dovemansoren’, reageert de Fietsersbond.

‘Elk ongeval is er één te veel’, reageert Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis nadat vanochtend een fietser werd doodgereden op de Sint-Bernardsesteenweg richting Hoboken, ‘maar wij zijn continu bezig om alle kruispunten in Antwerpen te herbekijken.’ Volgens Kennis is het echter onmogelijk om 'een volledig conflictvrije stad te creëren'. ‘We pakken de problemen wel structureel aan. Zo hebben we onder meer fietswegen onder de snelweg gebouwd om gevaarlijke punten te vermijden.’

De Fietsersbond is minder positief. Volgens hen luistert het stadsbestuur niet naar oproepen van het middenveld en de academische wereld. ‘De Antwerpse gemeenteraad besloot gisteravond om een ingediende motie te verwerpen. Die motie ging om het invoeren van venstertijden voor het vrachtverkeer op schoolroutes en versneld werk maken conflictvrije kruispunten’, laat de Fietsersbond weten in een persbericht.

De bond vraagt een systematische screening en analyse van alle kruispunten in de stad. Ze willen ook een actieplan op kruispunten beter te beveiligen. ‘Ondanks het feit dat Antwerpen “wereldfietsstad” wil worden, lijkt fietsveiligheid geen prioriteit te zijn. De sense of urgency lijkt volledig te ontbreken’, besluit de Fietsersbond.