IKEA Place is een van de eerste (nuttige) toepassingen die gebruik maakt van de gloednieuwe augmented reality-functies in iOS 11. De app van het Zweedse interieurmerk stelt je in staat om meer dan 2.000 meubels en andere IKEA-producten virtueel in je woning te plaatsen, wat het makkelijker moet maken om knopen door te hakken.

De belangrijkste nieuwigheid van iOS 11 is de ingebakken ARKit, een platform waarmee ontwikkelaars eenvoudig een vleugje augmented reality aan hun apps en games kunnen toevoegen. AR-toepassingen op de smartphone zijn allesbehalve nieuw, maar wat bij IKEA Place meteen opvalt is de grote nauwkeurigheid waarmee Apples ARKit te werk gaat.

Accuraat en realistisch

Voordat je de tafels, stoelen en andere producten uit de IKEA-catalogus virtueel naar je eigen woning kan halen, moet de ruimte eerst even worden gescand. Je doet dit door met de camera van de smartphone de vloer en wanden in beeld te nemen, totdat er voldoende referentiepunten in kaart zijn gebracht (weergegeven als gele stipjes). De meubels die je vervolgens toevoegt verschijnen niet alleen keurig in het juiste perspectief, maar zijn meteen ook op schaal, met een precisie van 98 procent. Wanneer je de objecten verplaatst past de schaal zich automatisch aan.

Hoe accuraat de AR-technologie van iOS 11 is blijkt ook uit de bijzonder realistische weergave van stoffen, hout en andere texturen en materialen: een half transparante scheidingswand is in de app ook echt half transparant. Ook de lichtinval op de meubels en de schaduwen er omheen zijn nauwelijks van echt te onderscheiden.

Tot slot kan je je vernieuwde interieur vastleggen als een afbeelding of video en het resultaat delen met vrienden. Dat je de gekozen meubels ook rechtstreeks vanuit de app kan aankopen, spreekt voor zich.