Tekenen op ruitjespapier in de Notities-app van iOS 11
Foto: mvdv
Om te schrijven gebruik je een notitieblok met lijntjes, maar voor een schets of een spelletje OXO gaat er niets boven ruitjespapier. In de Notities-app van iOS 11 kan je nu eindelijk ook zelf je ‘papiersoort’ kiezen.

De nieuwe mogelijkheid zit wel op een nogal onverwachte plek, namelijk onder de Deel-knop. Bovendien verschijnt Lijnen en roosters, zoals de functie heet, daar alleen wanneer je een blanco notitie aanmaakt. Bestaande aantekeningen omzetten naar een andere papiersoort behoort vooralsnog dus niet tot de mogelijkheden.

De vernieuwde Notities-app biedt keuze uit drie soorten gelinieerd en evenveel soorten ruitjespapier. Het verschil zit hem in de interlinie oftewel regelafstand en het formaat van de ruitjes. Jammer genoeg kan er op de nieuwe papiersoorten niet worden getypt. Handschrift wordt wel ondersteund, maar voor mooie, leesbare resultaten heb je wel een stilus nodig – of nog beter: een iPad Pro met een Apple Pencil.

Overigens is er in iOS 11 nog een tweede manier om de gewenste papiersoort te selecteren. Ga naar de Instellingen van je iPhone of iPad, klik op Notities en vervolgens op Lijnen en roosters. De keuze die je hier maakt zal voortaan gebruikt worden als standaardpapier voor elke nieuwe notitie. Al kan je dat bij het aanmaken van een nieuwe krabbel nog altijd veranderen (via Lijnen en roosters onder de Deel-knop).

iOS 11 is sinds 19 september beschikbaar voor iPhone en iPad.