Richie Porte viert comeback na loodzware val in Tour: “Focus op 2018”
Foto: AFP

Richie Porte komt dit seizoen dan toch nog in actie. De BMC-renner is opgenomen in de selectie voor de Japan Cup (1.BC) van zondag (22 oktober). Het worden zijn eerste wedstrijdkilometers na zijn zware val in de Ronde van Frankrijk.

Porte smakte op 9 juli tijdens de negende etappe hard tegen het asfalt in de afdaling van de Mont du Chat. De Australiër, die podiumambities koesterde, liep daarbij een sleutelbeen- en heupbreuk op. Eind augustus liet BMC weten dat Porte de trainingen had hervat. Tijdens de Japan Cup keert hij dus terug in competitie. Het wordt meteen zijn laatste wedstrijd van 2017.

“We zijn heel blij dat Richie voor het eerst sinds zijn crash in de Tour weer aan de startlijn zal verschijnen”, zegt ploegleider Fabio Baldato. “Hij krijgt er de kans om nog wat wedstrijdritme op te doen.”

Porte start naar eigen zeggen zonder verwachtingen. “Aangezien ik sinds juli niet meer heb gekoerst, weet ik niet wat te verwachten. Ik ben gewoon blij opnieuw te kunnen fietsen alvorens ik de focus naar 2018 verleg.”

BMC start in Japan ook met de Nederlandse stagiair Bram Welten en de Zwitsers Danilo Wyss, Michael Schär en Martin Elmiger. Voor die laatste, 39 inmiddels, wordt het zijn afscheidswedstrijd.