Een koopje van ruim 5 miljard
Foto: r
In Hongkong is het record van het duurste handelspand ooit gesneuveld. Een wolkenkrabber wisselde er van eigenaar voor ruim 5 miljard dollar.

De rijkst man van Hongkong, Li Ka Shing, mag zich in de handen wrijven. Hij slaagde er namelijk in om vijfde hoogste wolkenkrabber van Hongkong, bijgenaamd 'The Centre', voor een recordprijs van 5,15 miljard dollar (4,2 miljard euro) te verkopen. Wat van het handelspand - eens de verkoop is afgerond - veruit het duurste pand ooit maakt.

De koper is volgens de lokale zakenkrant - de Hong Kong Economic Journal - het Chinese consortium boven het  energieconcern CK Asset. En het is vooral Li Ka Shing - met een geschat vermogen van 33,3 miljard dollar volgens Forbes de 17de rijkste man ter wereld - die ervan zal profiteren. Hij heeft namelijk een belang van 75 procent in de wolkenkrabber.

De recordverkoop onderstreept volgens de zakenkrant de compleet doorgeschoten immobiliënmarkt in Hongkong, waar onder meer door politieke inmenging grote panden enkel nog door grote bedrijven kunnen worden opgekocht. Kleine bedrijven en particulieren worden er compleet uit de markt gedrukt.