Airbus neemt meerderheidsbelang in C Series van Bombardier
Foto: REUTERS

De Europese vliegtuigbouwer Airbus neemt een meerderheidsbelang in de C Series van de Canadese sectorgenoot Bombardier. Ze ondertekenden daartoe maandag een samenwerkingsovereenkomst, zo melden beide bedrijven.

Concreet krijgt Airbus een belang van 50,01 procent in de C Series, toestellen met 100 à 150 zetels voor middellangeafstandsvluchten. De expertise en schaalgrootte van Airbus moeten het geplaagde vliegtuig nieuw leven in blazen en de kosten drastisch verlagen. Bombardier houdt 31 procent in handen, terwijl de provincie Quebec, een investeerder in de C Series, 19 procent zal bezitten.

Invoerheffing

Bombardier raakte door de nieuwe vliegtuigreeks in financiële problemen. De ontwikkeling bleek duurder te zijn dan voorzien en het toestel kwam later dan gepland op de markt. Bovendien voerde de Verenigde Staten drie weken geleden een invoerheffing van 220 procent en een antidumpingheffing van 80 procent in op vliegtuigen van de Canadese constructeur, na een klacht van de Amerikaanse concurrent Boeing.

Het hoofdkantoor van de C Series blijft in Canada. Daarnaast wordt een tweede productielijn opgezet in Alabama in de Verenigde Staten, waar Airbus een fabriek heeft.