Twee Catalaanse leiders preventief opgesloten
Jordi Sànchez (rechts) en Jordi Cuixart (links) zitten intussen preventief opgesloten. Foto: REUTERS

In Spanje heeft een rechter maandagavond beslist dat twee leiders van twee separatistische organisaties preventief moeten opgesloten worden. Dat melden gerechtelijke bronnen in Madrid. De Generalitat de Catalunya heeft de preventieve opsluiting afgedaan als 'een provocatie van de Spaanse staat'.

Jordi Sànchez en Jordi Cuixart, de leiders van de twee belangrijkste Catalaanse onafhankelijksheidsbewegingen Omnium Cultural en ANC, moesten maandag voor de tweede keer voor de Audiencia Nacional, een rechtbank bevoegd voor veiligheidszaken, verschijnen in het kader van vervolging wegens gezagsondermijning. Ze zitten intussen preventief opgesloten.

Ze worden er onder meer van beschuldigd een terughoudende houding te hebben aangenomen toen enkele honderden demonstranten op 20 en 21 september in Barcelona leden van de Guardia Civil belemmerden een gebouw te verlaten.

'Opnieuw politieke gevangenen'

'Spanje neemt leiders uit de burgersamenleving gevangen omdat ze vreedzame betogingen hebben georganiseerd. We hebben, spijtig genoeg, opnieuw politieke gevangenen', gaf ook de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont te kennen op Twitter.

Na de beslissing om beide mannen preventief op te sluiten, kwamen de mensen maandagavond in Catalonië op straat om te protesteren.

In Spanje staat er vijftien jaar cel op ondermijning van het gezag van de staat. Ook tijdens het referendum op 1 oktober werd de Catalaanse regionale politie, de Mossos d’Esquadra, een passieve houding verweten.