KU Leuven grijpt in na grensoverschrijdend gedrag
Foto: lvd
Een medewerker van de KU Leuven die vaak contact had met studenten, is ontslagen omdat hij grensoverschrijdend gedrag met studenten heeft gesteld.

De bal ging eind april aan het rollen nadat er verschillende meldingen waren binnengekomen over ongewenst seksueel gedrag met studenten door een medewerker van de universiteit, verbonden aan de faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen. Studenten konden bij de man terecht voor onder meer vragen over hun studieloopbaan, studietoelagen en examens.

Een onderzoek werd ingesteld binnen de universiteit. Omdat de man een vakbondsafgevaardigde was, bleek een onmiddellijk ontslag niet mogelijk. De KU Leuven bracht de zaak daarom voor de arbeidsrechtbank. In afwachting van de uitspraak mocht de man geen contact meer hebben met studenten.

Afgelopen vrijdag besliste de rechter dat de feiten bewezen zijn en dat de man ontslagen mocht worden, wat gisteren dan ook is gebeurd.

De feiten dateren van de eerste helft van dit jaar. ‘De meldingen zijn binnengekomen via het vertrouwensnetwerk en op basis daarvan werd een dossier samengesteld, dat vervolgens naar de rechtbank is gegaan’, zegt Luc Sels, de rector van de KU Leuven. ‘Daar heeft de rechter duidelijk gesteld dat er sprake was van grensoverschrijdend gedrag.’

Over de precieze aard van de feiten zegt hij liever niets. ‘De studenten die dit hebben gemeld, staan op hun confidentialiteit. Wij willen dit ook respecteren. We zouden niet willen dat mensen afgeschrikt worden om met meldingen naar de universiteit te stappen.’

Lage tolerantiegrens

Sels benadrukt nog dat de tolerantiegrens voor feiten als deze zeer laag ligt. ‘Dit kan simpelweg niet door de beugel. Wij tillen hier zwaar aan.’ Voor de Leuvense universiteit is met het ontslag van de medewerker de zaak nu gesloten.

De man zelf wenste gisteren liever niet te reageren. Hij pleegt nog overleg met zijn advocaat.

Sels kondigde nog aan dat de Vlaamse Interuniversitaire Raad (Vlir) werkt aan een kader voor grensoverschrijdend gedrag over alle universiteiten heen. ‘Maar ik heb wel het gevoel dat voor onze universiteit in dit geval het vertrouwensnetwerk goed gefunctioneerd heeft.’

Buitenlandse studiereis

Een of meerdere feiten zouden zich tijdens een studiereis in het buitenland hebben afgespeeld. Maar Sels ziet geen reden om het beleid van de universiteit daaraan aan te passen. ‘Op basis van één casus moeten we het vertrouwen in onze mensen niet opzeggen. Ik werk liever op basis van vertrouwen dan van wantrouwen.’

Dit geval doet sterk denken aan een eerder incident, weliswaar op een andere universiteit. Een hoofdlector van de Universiteit Gent moest zich verantwoorden voor ongepaste seksueel gedrag met mannelijke studenten, nadat er diverse meldingen waren binnengekomen.