Koop samen een elektrische auto
Een Renault Zoë. Foto: rr
Vorig jaar werden 58 elektrische wagens verkocht via een groepsaankoop. Een tweede editie van het initiatief loopt.

Geïnteresseerd in een elektrische auto, maar houdt het prijskaartje u tegen? Een groepsaankoop kan misschien soelaas bieden. Sinds kort circuleert op sociale media reclame voor een groepsaankoop voor elektrische wagens. Wie erop intekent, kan een elektrische Renault Zoë kopen met 12,5 procent korting. Als die auto nog wordt ingeschreven in 2017, komt daar nog een premie van de Vlaamse overheid van 4.000 euro bij. Volgend jaar wordt dat 3.000 euro. Ook is er een tussenkomst van 1.500 euro om thuis een laadpunt te installeren.

De basisprijs van een Renault Zoë is 22.250 euro. De fabrikant zegt dat de auto een bereik heeft van 400 kilometer, al hebben ze het bij de groepsaankoop over een reëel rij­bereik tot 300 kilometer.

Achter de aankoop zit Samen­Sterker, een initiatief van de SP.A. Het organiseert groepsaankopen voor zowat alle denkbare onderwerpen, van waterverzachters  over hoogrendementsglas tot zonnepanelen.

‘SamenSterker gelooft dat we volledig moeten inzetten op de transitie naar een CO2-arme samenleving’, klinkt het op de site. ‘Mobiliteit speelt daarin een cruciale rol’. Volgens de organisatie is de Renault Zoë ‘concurrentieel met een vergelijk­bare diesel- of bezinewagen.’ 
De organisatie werkt samen met de garage Van Trier uit Kalmthout. Het is de tweede keer dat de groepsaankoop wordt georganiseerd. Volgens Gazet van Antwerpen werden vorig jaar op die manier 58 wagens verkocht.