FOD Financiën heeft geen vergunning om in beslag genomen alcohol te verkopen
archiefbeeld. Foto: Victoriano Moreno

De FOD Financiën heeft bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) een toelating gevraagd om in beslag genomen alcoholische dranken te mogen verkopen. Dat betekent dat ze die niet hadden toen ze vorige maand wijn verkochten waarin drugs gemengd was. Een man lag een tijdje in coma.

Drie inwoners uit Gembloers in Henegouwen kraakten half september een fles wijn die eén van hen gekocht had in de Fin Shop van Gembloers waar de FOD Financiën in beslag genomen goederen verkoopt. Een van de mannen kreeg spasmen en raakte in een coma. Uit onderzoek bleek dat de wijn een zeer grote hoeveel synthetische drugs (MDMA) en een belangrijke dosis methanol bevatte. ‘Een explosieve cocktail voor het menselijke lichaam’, zo verklaarde de procureur van Namen.

De wijn kwam, zo bleek na onderzoek, uit een niet afgehaald postpakje en was mogelijk door drugsdealers gebruikt om verdovende middelen te smokkelen.

De Fin Shop verkocht de wijn te goeder trouw. Toch schortte de federale overheidsdienst na het incident de verkoop van alcoholische dranken in de Fin Shops, iets wat ze al jaren doen, op.

‘Na een vergadering met vertegenwoordigers van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), heeft de Administratie Patrimoniumdiensten intussen beslist dat de drie Fin Shops (Bornem, Brussel, Gembloers) zich zullen registeren bij het FAVV en dat ze een aanvraag tot toelating van verkoop van elk product dat mogelijk verkocht wordt en waarvoor een toelating vereist is, zullen indienen’, zegt Francis Adyns van de FOD Financiën.

Dat betekent dat ze die toelating tot nu toe niet hadden,zo bevestigen zowel de FOD Financiën als het FAVV.

Vergunning verplicht

‘Overheid of handelaar, iedereen die voedingswaren verkoopt heeft die vergunning nodig en wordt, eens geregistreerd, gecontroleerd door onze inspectiediensten’, zegt Katrien Stragier van het FAVV.

‘De Fin Shop vormt daar geen uitzondering op. Van elk voedingsproduct moeten we kunnen traceren welke weg het heeft afgelegd tot bij de verbruiker. Om te kunnen ingrijpen wanneer er iets fout zou gaan. Wanneer de Administratie Patrimoniumdiensten aan alle voorwaarden voldoet, zullen ze een toelating krijgen om wijn of andere producten te verkopen en zullen ze ook gecontroleerd worden. Net als elke winkel of grootwarenhuis in ons land’, verduidelijkt Stragier.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in