Daphne Caruana Galizia, een bekende onderzoeksjournaliste van Malta, is omgekomen toen haar auto door een krachtige bom is ontploft. Dat zegt de politie.

De 53-jarige vrouw beheerde een erg populaire blog waarin ze over corruptiezaken berichtte. Vaak waren daarin volgens haar ook Maltese politici betrokken.

De politie zegt dat ze is omgekomen toen ze nabij het dorp Bidnija in het noorden van Malta reed. Videobeelden tonen een uitgebrand autowrak dat meters van de weg in een veld ligt. Mogelijk werd haar auto van een afstand tot ontploffing gebracht.

De premier Joseph Muscat, die eerder dit jaar door de journaliste werd beschuldigd van corruptie, noemt haar dood een ‘barbaarse aanval op de persvrijheid’.

‘Iedereen weet dat Caruana Galizia zowel politiek als persoonlijk harde kritiek had op mij’, zei hij op televisie. ‘Maar niemand kan deze barbaarse daad rechtvaardigen.’

In juni riep de premier vervroegde verkiezingen uit om de beschuldigingen van Galizia te counteren. Hij sleepte de journaliste voor de rechtbank voor laster en werd gemakkelijk herverkozen.

De laatste tijd richtte Galizia haar pijlen op enkele politici uit de oppositie. ‘Er zijn nu overal schurken’, schreef ze in haar laatste bericht maandagochtend. ‘De situatie is hopeloos.’

Vorig jaar schreef ze dat het publieke leven van Malta geplaagd wordt door ‘gevaarlijk labiele mannen die geen principes of scrupules hebben’. Vijftien dagen geleden zou ze een klacht hebben ingediend bij de politie omdat ze bedreigd werd.

Malta is de kleinste lidstaat van de Europese Unie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in