Amerikaanse soldaat en voormalig taliban-gevangene Bowe Bergdahl pleit schuldig
Bowe Bergdahl. Foto: AP

De Amerikaanse soldaat Bowe Bergdahl, die na vijf jaar gevangenschap door de taliban vrijkwam bij een controversiële gevangenenruil, heeft maandag voor een krijgsraad schuldig gepleit aan desertie en het in gevaar brengen van de troepen.

‘Ik heb mijn observatiepost uit eigen beweging verlaten’, zei Bergdahl volgens nieuwszender CNN tegenover de rechter in Fort Bragg de militair. ‘Ik was mij ervan bewust dat weggaan onwettig was’.

Bowe Bergdahl had zijn militair kamp in de Afghaanse provincie Paktika op 30 juni 2009 om nog niet opgehelderde redenen verlaten. De taliban namen hem enkele uren later gevangen.

Met de taliban gelinkte militanten hielden hem vijf jaar in Pakistan vast, tot Washington instemde met de invrijheidsstelling van vijf talibankaders die in Guantanamo vastzaten. Die omstreden gevangenenruil onder de Democratische president Barack Obama vond in mei 2014 plaats.

Trump: ‘Vuile verrader’

Bergdahl (31) riskeert vijf jaar cel voor desertie en levenslang voor wangedrag ten opzichte van de vijand. Maar hij kan nu op een mildere straf rekenen dankzij zijn schuldbekentenis. Op 23 oktober begint de procedure om de strafmaat vast te stellen.

‘Wangedrag ten opzichte van de vijand’ impliceert dat hij met zijn gedrag kameraden in gevaar heeft gebracht. Zo zijn bij het zoeken naar hem drie van hen zwaargewond geraakt.

Tijdens de verkiezingscampagne heeft de huidige Republikeinse president Donald Trump de soldaat een ‘vuile verrader’ genoemd die executie verdient.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in