Iraaks leger hijst vlag in olierijk Kirkuk
De Iraakse troepen halen de Koerdische vlag weg en houden die ondersteboven Foto: REUTERS

Iraakse antiterreureenheden hebben de controle overgenomen over de zetel van de provincieraad in de Koerdische stad Kirkuk. Dat meldt een veiligheidsbron.

Volgens een hoge politieofficier namen de regeringstroepen ook de militaire luchthaven van Kirkuk in. Maandagmiddag is ook de ontginning van de twee belangrijkste olievelden in Kirkuk stilgevallen. Dat heeft een hoge verantwoordelijke van het ministerie van Olie bevestigd.

‘De Koerdische technici hebben de werkzaamheden aan de bronnen van Bay Hassan en Havana stopgezet en zijn vertrokken voor de komst van de Iraakse troepen’, aldus de verantwoordelijke. De twee olievelden zijn goed voor een productie van ongeveer 250.000 vaten per dag.

Rondom de Iraakse oliestad Kirkuk loopt de spanning al enkele weken op tussen Koerdische troepen en het Iraakse leger en sjiitische milities. Koerden en Irakezen staan er sinds het referendum over Koerdische onafhankelijkheid van vorige maand tegenover elkaar. Bagdad eist dat de Koerden in Kirkuk het hele terrein overdragen dat zij in augustus 2014 op de Islamitische terreurgroep IS veroverden, of veiligstelden nadat het Iraakse leger was gevlucht.

Dat gaat om oliebronnen, een vliegveld en een militaire basis, die tot dat moment in handen waren van Irak. De oliestad wordt betwist tussen Bagdad en de Koerden, net als een aantal gebieden die de laatsten eveneens op IS hebben veroverd en bij hun toekomstige staat willen voegen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in