Nieuwste smartphone Huawei kan 'zien, denken en leren zoals een mens’

Huawei heeft in München zojuist zijn nieuwste vlaggenschip voorgesteld. De Mate 10 Pro luidt volgens de Chinese fabrikant een nieuw smartphonetijdperk in, waarin artificiële intelligentie voor een meer persoonlijke gebruikerservaring zal gaan zorgen. Wij hadden de Mate 10 Pro al even in handen en zochten uit wat het toestel precies zo slim maakt.

Om maar meteen bij die kunstmatige intelligentie te beginnen: het hart van de telefoon wordt gevormd door de nieuwe Kirin 970 chip, volgens Huawei is dat ’s werelds eerste AI-processor voor smartphones met een eigen Neural-Network Processing Unit oftewel NPU.

In gewoon Nederlands komt het erop neer dat de Mate 10 Pro ‘ziet, denkt en leert zoals een mens’, om even de woorden van de fabrikant te gebruiken. Met behulp van kunstmatige intelligentie kan het toestel razendsnel situaties en objecten herkennen, informatie vertalen, betere foto’s maken en de gebruiker op andere manieren behulpzaam zijn – allemaal in real-time.

Als het op AI-toepassingen aankomt is de nieuwe octacore-processor tot 20 procent sneller en springt de telefoon liefst 50 procent zuiniger om met energie. De Kirin 970 is bovendien een open AI-platform, dat wil zeggen dat andere bedrijven er ook applicaties voor kunnen ontwikkelen.

Bijna randloos oled-scherm

Huawei lanceerde in München ook nog de Mate 10 Lite, maar het pronkstuk is zonder meer de Mate 10 Pro, een uit de kluiten gewassen 6-inch phablet met een FullView oled-display van 2.160 x 1.080 pixels (iets meer dus dan Full HD-kwaliteit) en een schermverhouding van 18:9. Door het grote formaat en de zeer smalle schermranden lijkt het toestel aan de voorkant wel wat op de Samsung Galaxy Note8.

Aan de achterzijde heeft de Mate 10 Pro wél een uitgesproken persoonlijkheid, iets wat met name geldt voor de versies in de opvallende kleuren Midnight Blue en Mocha Brown (met als derde keuze het meer klassieke Titanium Grey). Net als de Mate 9 beschikt de nieuwe smartphone over twee verticaal gepositioneerde camera’s van Leica-makelij, met pal daaronder een vingerafdruksensor. Over beide lenzen loopt ditmaal echter een glanzende ‘strip’ die de nieuwe Huawei een unieke, en wat ons betreft zeer geslaagde look geeft.

Voor de optiek koos Huawei ditmaal voor een samenspel tussen een 20 MP monochroom camera en een 12 MP kleurencamera van partner Leica, allebei met lensopening f/1.6 en een optische beeldstabilisator. Een dergelijk groot diafragma op de beide lenzen is overigens een primeur (de Huawei Mate 9 had tweemaal f/2.2, de Samsung Galaxy Note8 gooit f/2.4 en f/1.7 in de strijd). Hierdoor valt er extra veel licht op de sensoren, wat met name bij minder goede lichtomstandigheden voor betere kiekjes zorgt, met meer details en minder ruis.

De kunstmatige intelligentie van de Mate 10 Pro probeert tijdens het fotograferen zoveel mogelijk op de omstandigheden te anticiperen (onder andere dankzij ruim 100 miljoen ‘aangeleerde’ foto’s en composities) en controleert bijvoorbeeld de digitale zoomfunctie én – vooral bij portretfotografie – het bokeh-effect, waarbij de achtergrond op natuurlijke wijze onscherp wordt gemaakt. Aan selfiezijde pakt de Mate 10 uit met een 8-megapixelaar waarvan de lensopening f/2.0 bedraagt.

Water- en stofbestendig

Verder onthouden we van de Mate 10 Pro vooral de bijzonder krachtige accu van maar liefst 4.000mAh, meer dan genoeg voor twee dagen autonomie bij gemiddeld gebruik (of één volle dag intensief gebruik). En daarna is de smartphone pijlsnel weer gebruiksklaar dankzij de bijgeleverde snellader die die oplaadt van 1% naar 58% in amper 30 minuten. Andere specificaties zijn het ruime werkgeheugen van 6 GB, de opslagcapaciteit van 128 GB, de mogelijkheid om te filmen in 4K UHD-kwaliteit en de behuizing die water- en stofbestendig is volgens de IP67-normering: een half uur onder water, mits niet dieper dan één meter, mag geen probleem zijn.

Besturingssysteem van dienst is het splinternieuwe Android 8.0 Oreo, met daaroverheen de eveneens nieuwe EMUI 8.0-interface van Huawei. Een van de features daarvan is het split-screen waarop je twee apps naast elkaar kan draaien. De Mate 10 Pro biedt ook een volledige desktopervaring met toetsenbord en muis, waarbij je het scherm zowel kan kopiëren (‘mirroring’) als uitbreiden (‘extending’) naar een computermonitor.

Notificaties, oproepen en berichtjes zijn in die opstelling echter uitsluitend zichtbaar op de smartphone zelf. De Samsung Galaxy S8 en Note8 kunnen ook tot een bijna volwaardige computer getransformeerd worden, maar bij Huawei is daar geen optioneel dockingstation meer voor nodig: een eenvoudige kabel, bluetooth-toetsenbord en -muis volstaan.

De nieuwe Mate 10 Pro is vanaf eind november verkrijgbaar voor 799 euro. Midden november verschijnt ook de Mate 10 Lite op de Belgische markt, met een FullView-scherm van 5,9-inch, en liefst vier camera’s: 16 en 2 MP aan de achterkant, en 13 en 2 MP aan de voorzijde. De 2-megapixelaar zorgt volgens Huawei voor meer diepte in de opname. Het toestel beschikt verder over een vingerafdrukscanner, 4 GB werk- en 64 GB opslaggeheugen, en een accu van 3.340mAh. De Mate 10 Lite krijgt een richtprijs mee van 349 euro en is beschikbaar in de kleuren Graphite Black, Prestige Gold en Aurora Blue.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig