Dit zijn de jongste leiders ter wereld
Sebastian Kurz verlaat een stembureau in Wenen. Foto: Reuters
Politici zijn niet altijd door het leven gepokte veertigers. De Oostenrijker Sebastian Kurz bewijst het tegendeel. Maar ook elders zijn er heel wat jonge leiders op de proppen gekomen. Wij geven u een overzicht.

Emmanuel Macron (39 jaar)

President van Frankrijk

Macron kwam in mei aan de macht na een overwinning op Le Pen. Voor hij de jongste president in de geschiedenis van Frankrijk werd, was hij minister van Economie, Industrie en Digitale Zaken. Hij werkte ook als investeringsbankier.

Matteo Fiorini (39 jaar) & Antonio Carattoni (32 jaar)

kapitein-Regent van San Marino

Fiorini en Carattoni zijn de twee kapitein-regenten van San Marino. Fiorini deelde de betrekking van oktober 2011 tot april 2012 met Gabriele Gatti. Voor de ambtstermijn van oktober 2017 tot april 2018 is hij opnieuw verkozen. Deze keer werkt hij samen met Enrico Carattoni. 

Jüri Ratas (38 jaar)

Premier van Estland

De zeventiende eerste minister van Estland is met zijn 38 lentes één van de jongste leiders ter wereld. Hij was van november 2005 tot april 2007 burgemeester van de hoofdstad Tallinn. In 2016 werd hij de leider van de Centrumpartij. Een kleine maand later werd hij verkozen tot eerste minister. 

Saleh Ali al-Sammad (38 jaar)

President van de Opperste politieke raad van Jemen

De leider van de Houthi beweging in Jemen werd op 28 juli 2016 ingezworen als president van de Opperste Politieke Raad. Deze wordt echter niet erkend door de internationale gemeenschap. 

Leo Varadkar (38 jaar)

Premier van Ierland

Varadkar werd in juni 2017 verkozen als leider van de Fine Gael Party. Twee weken later werd hij genomineerd als Taoiseach - premier in het Gaelic. Eerder was hij al minister van Defensie, Sociale Bescherming, Gezondheid, en minister van Transport, Toerisme en Sport.

Jigme Khesar Namgyel Wangchuck (37 jaar)

Koning van Bhutan

Wangchuck is de huidige "Druk Gyalpo" of drakenkoning van Bhutan. Zijn vader, Jigme Singye Wangchuck, deed troonsafstand in 2006. De Wangchuck-dynastie leverde al vijf koningen op.

Tamim bin Hamad Al Thani (37 jaar)

Emir van Qatar

Als emir van Qatar werd Al Thani in juni 2017 op de proef gesteld door een ernstig diplomatiek conflict. Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, en Egypte knipten de banden met de oliestaat door. Qatar heeft nauwe banden met Iran, iets wat een doorn in het oog is van de Saudi's.  

Kim Jong-un (34 jaar)

Opperleider van Noord-Korea

Kim Jong-un komt bijna dagelijks in het nieuws met krasse uitspraken. Die zijn vooral tegen de Amerikanen gericht. De 34-jarige leider van Noord-Korea streeft naar atoomwapens en intercontinentale raketten. Hij heeft het aantal rakettesten fors opgedreven. 

Sebastian Kurz (31 jaar)

Leider Oostenrijkse Volkspartij

Het wonderkind van de Oostenrijkse politieke wereld. Kurz is de jongste leider ter wereld. Op zijn 27 was hij de jongste Europese minister van Buitenlandse Zaken. Nu is hij leider van de Oostenrijkse Volkspartij. Die heeft het grootste aantal zetels gewonnen bij de recente verkiezingen, waardoor Kurz de nieuwe kanselier kan worden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in