Bij bosbranden op het Iberisch schiereiland zijn bij verschillende bosbranden tientallen mensen om het leven gekomen. Het merendeel daarvan viel te betreuren in Portugal.

In totaal bestreden afgelopen weekend zowat 350 brandweerlui met de hulp van 200 militairen zeventien brandhaarden in het Spaanse Galicië. Meerdere branden zouden bewust zijn aangestoken.

Het zwaarst getroffen was de regio rond Vigo. Door de rookontwikkeling moesten er in de havenstad zelfs een winkelcentrum, een appartementsgebouw voor universiteitsstudenten en meerdere fabrieken, waaronder een van PSA (Peugeot, Citroën), worden ontruimd. Tussen Vigo en Barcelona lag het treinverkeer stil.

In Portugal woedden afgelopen weekend verspreid over het land, maar vooral in het centrum en het noorden, liefst 440 brandhaarden en beginnende branden. 'De ergste dag sinds het begin van het jaar', aldus Patricia Gaspar van de civiele bescherming. Ongeveer 6.000 brandweerlui zijn ingezet om het vuur te bestrijden. Een twintigtal dorpjes werd geëvacuurd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig