'Ik ook': vrouwen vestigen wereldwijd aandacht op seksueel wangedrag
Foto: AP

Sociale media worden overspoeld door twee woorden: ik ook. Die twee woorden moeten - na het uitdijen van het Harvey Weinstein-schandaal - aantonen hoe wijdverspreid seksuele intimidatie is.

Het idee kwam van actrice Alyssa Milano, onder andere bekend van de televisieserie Charmed. Ze tweette: ‘Een suggesties van een vriend: mochten alle vrouwen die ooit het slachtoffer werden van seksuele intimidatie of aanranding nu eens ‘Me too’ (ik ook) als status plaatsen. Op die manier kunnen we de wereld de omvang van het probleem laten zien.’

De oproep ‘Als u ooit seksueel geïntimideerd of aangerand werd, antwoord dan met me too op deze tweet’ kreeg onmiddellijk veel respons en niet veel later werd de hashtag trending op Twitter. Maar liefst 35.000 mensen reageerden op de tweet. Verschillende vrouwen deelden ook hun verhaal met de wereld.

De hashtag ‘me too’ wordt ondertussen wereldwijd gebruikt, maar ook in andere talen wordt seksuele intimidatie sinds enkele dagen aan de kaak gesteld. In Frankrijk gaat het zelfs een stap verder: journaliste Sandra Muller riep de Fransen op om de mannen door wie ze seksueel werden lastiggevallen of aangerand, aan te geven.

Tienduizenden Fransen deelden hun verhaal met de hashtag ‘balancetonporc’ of ‘verklik je varken’. Muller zette de toon met een verhaal over haar vroegere chef. Die zou tegen haar gezegd hebben: 'jij hebt grote borsten, je bent mijn type. Ik zou je de hele nacht kunnen laten klaarkomen.’

Dit weekend werd de hashtag meer dan vijftigduizend keer gebruikt. De meesten gebruikten echter niet de naam van de dader.

In Italië wordt dan weer de hashtag #quellavoltache (‘quella volta che’ is ‘die keer dat’) gebruikt om de omvang van seksueel overschrijdend gedrag aan te tonen. Een van de initiatiefnemers is de Italiaanse actrice Asia Argento. Ze lijstte verschillende gebeurtenissen op zoals ‘die keer dat een Italiaanse regisseur zijn penis tevoorschijn haalde tijdens een professionele discussie. Ik was zestien jaar oud’ of ‘Die keer dat een Amerikaanse regisseur me drogeerde en vervolgens verkrachtte. Ik was 26 jaar oud.’ Dat laatste verhaal is een verwijzing naar de regisseur Harvey Weinstein.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in