Kevin De Bruyne speelt dit seizoen de pannen van het dak bij Manchester City. Zaterdag was hij andermaal de dirigent in het elftal van Pep Guardiola dat met 7-2 won van Stoke. De blonde middenvelder gaf twee assists en strooide met knappe passes. “Hij is momenteel de op een na beste speler in Europa”, vertelde Guardiola maandag. En ook in Nederland kijken ze vol bewondering naar de Rode Duivel: “Afgelopen zaterdag deed hij dingen die ik nog maar zelden op een voetbalveld heb gezien. Hij loste situaties op die nog niet ontstaan waren en verstuurde passes in niemandslanden die precies op tijd bemand werden."

De Spaanse succescoach deed de uitspraak tijdens zijn perspraatje voor het Champions Leagueduel van dinsdagavond tegen Napoli. De Citizens ontvangen de ploeg van Dries Mertens dan op speeldag drie van groep F. City is na zeges tegen Feyenoord (0-4) en Shakhtar (2-0) met 6 punten leider.

De Bruyne werd afgelopen weekend door Guardiola na 65 minuten naar de kant gehaald. De Rode Duivel kreeg van het Etihad Stadium een staande ovatie en werd achteraf door zowel Guardiola als de bezoekende coach Mark Hughes geprezen om zijn topprestatie. Hughes noemde hem “de beste speler in de Premier League”.

Guardiola omschreef zijn goudhaantje maandag als de “op een na beste speler in Europa”. Enkel Lionel Messi, die hij bij Barcelona jaren onder zijn hoede had, wordt door de Catalaan nog hoger ingeschat. “Ik wil Kevin helpen op het allerhoogste niveau te geraken”, voegde Guardiola eraan toe.

“Het superrelaxte speeksel van Kevin de Bruyne”

In het Nederlandse HP De Tijd zijn ze eveneens onder de indruk van zijn passes: “Er zijn uitzonderingen. Iniesta is er een. Kroos. Sneijder was er een, ooit. En binnen die uitzonderingen heb je dan ook weer een uitzondering, en die speelt bij Manchester City en zijn naam is Kevin de Bruyne.”

“Afgelopen zaterdag, tegen Stoke City, deed hij dingen die ik nog maar zelden op een voetbalveld heb gezien. Hij loste situaties op die nog niet ontstaan waren en verstuurde passes in niemandslanden die precies op tijd bemand werden. Mensen die geloven dat functionaliteit en pracht niet samen kunnen gaan, moeten eens naar die passes van Kevin de Bruyne kijken. Het is net alsof hij iets toevoegt aan het spel dat zojuist nog niet bestond. Alsof hij een blik met nieuwe mogelijkheden opentrekt, een Doos van Pandora waaruit steeds weer nieuwe spelsituaties gevlogen komen. Zet Kevin de Bruyne alleen op een veld en hij vindt nog de vrije man.”

Op tv vertelde De Bruyne onlangs over een speekseltest die bij Manchester City een dag voor elke wedstrijd wordt afgenomen om het stressniveau te testen. “Het laagste is nul. Ik zit altijd in de min”, bekende hij toen.

“Voor de ontspannenheid van Kevin bestaan nog geen meetmethoden. En dat vlak voor een belangrijke wedstrijd. Wat Kevin zaterdag tegen Stoke deed, kan en zal hij tegen iedere ploeg doen. Wie de mogelijkheden van het spel oprekt, wie hoogstpersoonlijk een stukje terra incognita binnen de sport ontdekt, die kan zijn ploeg kampioen maken, en zijn land trouwens ook. Als zijn speeksel maar relaxed blijft.”

Lees hier de volledige column van Frank Heinen