De vijf favoriete aandelen van Paul Hermans van Excelco
Foto: rr
Op zoek naar uitblinkende bedrijven zoals het Amerikaanse Facebook, het Chinese Tencent en de onvermijdelijke Duitsers

Met de fundamentele analysesoftware van Excelco willen we vooral goed presterende en financiële gezonde bedrijven selecteren. En voor de financiële gezondheid kijken we om te beginnen naar de nettowinstmarge. Een voldoende hoge winstmarge zorgt voor een goede rentabiliteit en voldoende cash om te investeren en/of uit te keren. Een lage winstmarge maakt de resultaten sterk afhankelijk van allerlei factoren zoals wisselkoersen, rente, belastingdruk of uitzonderlijke kosten.

Daarnaast is omzetgroei een must voor een beursgenoteerd bedrijf.

We kijken ook naar:

  • rentabiliteit van het eigen vermogen: hoeveel winst genereert een bedrijf in verhouding tot het eigen vermogen
  • de zelffinancieringsgraad: deze ratio geeft aan hoeveel procent van het totaal actief met eigen vermogen wordt gefinancierd
  • de terugbetalingscapaciteit: operationele cashflow/schulden. Dit cijfer geeft aan hoeveel geldmiddelen uit de eigen ondernemingsactiviteit vrijkomen en welk percentage van de schulden daarmee in één jaar kan afgelost worden.

Momenteel geven we voorrang aan bedrijven die weinig kwetsbaar zijn, omdat ze een groot aantal terugkerende klanten hebben. De geselecteerde bedrijven hebben ook een concurrentievoordeel en groeien geleidelijk. Bovendien hebben ze alle vijf een hoge nettowinstmarge.


Fuchs Petrolub AG:

Fuchs, gesticht in 1931 als een familiebedrijf in het Duitse Mannheim is een wereldwijd opererend bedrijf in smeermiddelen. Fuchs verkoopt een compleet assortiment smeeroliën, die deels op maat geproduceerd worden en geeft daarbij service en consultancy. Het is de nummer één in de branche.

In totaal zijn er zo'n 10.000 producten. De luchtvaartsector en de automotive industrie zijn belangrijke klanten, waardoor het bedrijf conjunctuurgevoelig is.

Ongeveer 40% van de omzet komt van buiten Europa, waardoor het effect van wisselkoersen (o.a. de AUD en de ZAR) belangrijk kan zijn. Driekwart van de omzet komt van directe verkopen.

In het eerste halfjaar van 2017 staat de omzet 10% hoger, door hogere volumes. Vooral in Azië en Noord- en Zuid-Amerika is veel meer verkocht. In de regio Azië/Pacific is de groei ruim 20%. In Europa is er 'slechts' 4% groei. De winst per aandeel stijgt ook maar iets minder. De vrije cashflow daalt als gevolg van een toename van de stocks. 

Nemetschek AG:

Nemetschek is een Duits leidinggevend bedrijf in end-to-end software voor architecten, burgerlijke ingenieurs en aannemers. De software integreert het ontwerp, de offerte, de constructie en het beheer van gebouwen. Nemetschek wordt familiaal gecontroleerd door de familie met die naam.

Met 13 merken (Allplan, Bluebeam, Crem, Graphisoft, Solibri ...) heeft het bedrijf een gamma oplossingen voor heterogene klantengroepen. Het op mekaar afstemmen van de software voor de verschillende deelnemers aan het bouwproces, vergemakkelijkt de samenwerking tussen de participanten van het bouwproject.

Het bedrijf telt meer dan twee miljoen gebruikers in 142 landen. De klanten zijn zowel grote internationale bouwfirma's als lokale architecten.

De verkoop gebeurt via 400 internationale dealers. Grote klanten worden veelal rechtstreeks bediend door Nemetschek.

In Europa is het bedrijf nummer één. Wereldwijd is het nummer twee achter het Amerikaanse Autodesk.

Nemetschek groeit vooral door overnames.

Na zes maanden in 2017 staat de omzet 20% hoger en de winst 14%.

Rational:

Rational is een Duits bedrijf dat innovatieve keukeninstallaties maakt voor de professionele bereiding van warme maaltijden. De groep bestaat sinds 1973 en is wereldleider in apparatuur voor grote keukens.

Het bedrijf volgt een twee-merkenstrategie met RATIONAL en FRIMA, die parallel opereren. De achterliggende filosofie is dat twee sterke merken beter zijn dan één merk met twee producten. Rational werkt met stoomovens terwijl Frima gebruikt maakt van directe warmte of vloeistoffen.

De klanten zijn restaurants, hotels, bedrijfskantines, militaire keukens, hospitaalkeukens en gebruikers van mobiele keukens. De commercialisatie gebeurt via de vakhandel.

De omzet wordt voor ongeveer de helft in Europa gerealiseerd (Duitsland niet meegeteld) en voor 14% in Duitsland. Amerika staat in voor 18% van de omzet en Azië voor 13%. De rest van de wereld zorgt voor 5%.

Rational heeft wereldwijd een marktaandeel van 54%. De sterke marktpositie laat het bedrijf toe hoge prijzen aan te rekenen. De brutowinstmarge ligt rond de 60%. Solvabiliteit en liquiditeit zijn extreem hoog.

Ongeveer 70% van de aandelen is in bezit van families en institutionele beleggers.

Facebook

Facebook ontstond in 2004. Mark Zuckerberg is de medeoprichter en algemeen directeur. 

Facebook baat de grootste sociale netwerksite uit en is ook eigenaar van de populaire berichtendienst Whatsapp en Instagram. Dat maakt dat Facebook de vier grootste sociale netwerken in de wereld bezit (China niet meegeteld).

Facebook haalt zijn inkomsten uit advertenties, die getoond worden op basis van het profiel en de belangstelling van de gebruiker. Het gericht adverteren naar potentiële klanten zit in de lift evenals het gebruik van mobiele toestellen.

In 2017 zijn er 500.000 bedrijven die via Facebook reclame maken. 

Messenger wordt in 2016 geïntroduceerd als zakelijke communicatietool. Zo kan wie met KLM vliegt de boarding pass via Messenger ontvangen, evenals alle vluchtinformatie. Messenger genereerde voordien geen inkomsten. Via dit platform kunnen ook de betalingen afgehandeld worden. Er wordt samengewerkt met alle grote betaalnetwerken zoals Visa, Mastercard en Paypal.

Facebook nam in 2014 Oculus over voor $2 miljard. Dat bedrijf maakt een toestel, de Oculus Rift, waarmee je beelden in virtuele realiteit (3D) kunt zien. In de toekomst zullen ook nieuwsmedia en sociale media gebruik maken van VR. De toestellen zullen geleidelijk evolueren naar gewone brillen. Facebook investeert honderden miljoenen in de software en de hardware van de Oculus Rift, die in 2016 op de markt kwam. In 2018 komt de opvolger, de Oculus Go, op de markt. Die kan zelfstandig zonder pc werken.

Vanaf 2017 gaat het bedrijf eigen aandelen inkopen, om een deel van het overtollige geld te spenderen. 

Tencent

Tencent werd gesticht in 1998. Sinds 2004 noteert het op de beurs in Hong Kong. Tencent offreert informatie, spelletjes, sociale netwerking, e-maildiensten, e-commerce, chatmogelijkheden en online betalingssystemen. De strategie is om de klanten 'one-stop online lifestyle services’ te bieden.

Het bedrijf stelt ook gratis diensten ter beschikking om aan klantenbinding te doen. WeChat (Weixin) is een veel gebruikte en succesvolle communicatiedienst. Zo vormt het bedrijf de grootste internetgemeenschap in China met 960 miljoen gebruikers. WeChat omvat een sociale berichtendienst met e-commerce, ontspanning en een betalingssysteem. Je kan er bijvoorbeeld een taxi mee bestellen of een restaurant reserveren. Met WeChat is zelfs meer mogelijk dan met Facebook. Veel gebruikers linken hun kredietkaart aan de app van WeChat en doen er de courante betalingen mee. Tencent heeft een percentage op de aankopen.

Tencent is in China nummer één niet alleen wat sociale netwerken betreft maar ook in online betalen, in online spelletjes en in digitale muziek. Bovendien investeert het in e-commerce.

In de eerste 6 maanden van 2017 spurtte de nettowinst van het Chinese Facebook 63% hoger en de omzet 57%. In 2014 was de groei 31%, in 2015 30%, in 2016 48%. De groei versnelt dus nog!


 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in