Frank Vercauteren (60) gaat opnieuw aan de slag in België. Echter niet in de Jupiler Pro League maar in de Proximus League: bij Cercle Brugge werd hij om 17u voorgesteld als de nieuwe (verrassende) coach. Vercauteren tekende een contract tot 30 juni en volgt in het Jan Breydelstadion José Riga op, die eerder vanmiddag werd ontslagen “naar aanleiding van de uitblijvende sportieve resultaten”. Vincent Euvrard wordt de assistent van Vercauteren: opvallend, want exact één jaar geleden werd hij nog ontslagen als hoofdcoach...

Frank Vercauteren moet Cercle Brugge, momenteel toch nog derde in Eerste Klasse B, weer naar de Jupiler Pro League brengen. De Vereniging staat momenteel derde in het klassement, op drie punten van het leidersduo OHL en Beerschot-Wilrijk. Begin mei werd Cercle Brugge echter overgenomen door AS Monaco en werd de ambitie uitgesproken om zo snel mogelijk naar de Jupiler Pro League te promoveren. En daarom werd José Riga ontslagen (zie ook lager). Vincent Euvrard wordt de assistent van Vercauteren: opvallend, want exact één jaar geleden werd hij nog ontslagen als hoofdcoach...

“Er is geen enkel contact geweest met KVO”

Vercauteren is naar eigen zeggen een vriend van Riga en wil voortborduren op zijn werk: “Ik begrijp dat dit voor velen een verrassing is. Bepalend om voor Cercle te kiezen is de aanwezigheid van Monaco”, gaf hij toe op de persconferentie als kersverse coach. “Ik had een goed gevoel bij de gesprekken met de mensen van Cercle Brugge en Monaco. We spraken onder meer over de visie en de structuur, die contacten waren heel goed.”

“Ik heb veel geweigerd maar ik wilde ook veel niet meer doen en deze optie beantwoordt aan wat ik vooropgesteld had. Ik werk liever in de schaduw dan in de spotlights. Ik heb de voorbije maanden veel gereisd en veel nagedacht. Ik ben dan wel 60 maar ik ben nog niet van plan om een boek te schrijven: ik wil nog niet stoppen”, verwees hij met een kwinkslag naar de recent gepubliceerde memoires van Hugo Broos.

De staf blijft, er komt met Vincent Euvrard alleen nog één iemand bij. “Ik heb al videobeelden bekeken van wedstrijden uit 1B. Maar mijn assistenten moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen om meer te weten te komen over de tegenstanders. Ik dien me in de eerste plaats met onze ploeg bezig te houden. Ik had zelf een staf waar ik heel lang mee gewerkt heb maar ze zijn hun eigen weg gegaan omdat ik al even niet meer gecoacht heb: zo zit Jos Daerden nu bij Genk. Voor de contacten met Cercle wou ik al met Euvrard samenwerken.”

Vercauteren is alvast ambitieus en beseft dat enkel promotie voldoende is: “Het wordt alles of niks”, klinkt het. “De bezigheidstherapie na 15 maart interesseert mij niet. Play-Off 2 interesseert me enkel als dit nog zou kaderen in het project dat we voor ogen hebben.”

Enkele weken geleden werd Vercauteren nog genoemd als mogelijke nieuwe coach van KV Oostende. Maar de (vrije) coach had nooit contact met de kustploeg: “Oostende heeft nooit met mij contact opgenomen!”, klonk het fors. “Ik word daar moe van! Er is geen enkel contact geweest met KVO, enkel opportunisten met misschien wel minder goede bedoelingen brachten mij in verband met KVO.”

Tot slot kreeg Vercauteren ook een vraag over de supporters: “Dat er bij Cercle niet veel volk komt kijken? Nee, dat wordt niet wennen: in de Emiraten zat er amper 50 man, het gaat om het spel.”

Vercauteren zat zonder club nadat hij vorig jaar ontslagen werd bij het Russische Samara, waarmee hij nog was gepromoveerd. Hij was eerder trainer bij KV Mechelen (tweemaal), Anderlecht, RC Genk, Al-Jazira uit Abu Dhabi en de Portugese topclub Sporting Lissabon.

Na drie jaar keert hij dus terug naar België. Als trainer werd hij al drie keer kampioen van België: twee keer met Anderlecht (in 2006 en 2007) en één keer met Racing Genk (in 2011).

“Uitslagen stemmen niet overeen met onze verwachtingen”

Cercle Brugge raakte zaterdagavond op een eigen veld niet voorbij Roeselare (1-1). Met 19 punten uit elf wedstrijden is de Vereniging voorlopig derde in het klassement na Oud-Heverlee Leuven en Beerschot-Wilrijk, die allebei 22 punten hebben.

Dat leidde tot het ontslag van coach José Riga. “De uitslagen sinds de start van de competitie stemmen niet overeen met onze verwachtingen en wij denken dat Cercle, dat de ambitie heeft om volgend seizoen te kunnen stijgen naar D1A, het beter kan en moet doen”, zegt Vadim Vasilyev, gedelegeerd bestuurder van Cercle Brugge en tevens vicevoorzitter en CEO van AS Monaco, dat meerderheidsaandeelhouder is bij groenzwart. “Wij bedanken José Riga voor zijn groot professionalisme dat ten dienste stond van Cercle en om het behoud te verzekeren op het einde van het vorige seizoen. Wij zullen er nu alles aan doen om de beste oplossing te vinden zodat de ploeg onze doelstellingen kan bereiken.”

Riga was sinds begin november 2016 coach van Cercle Brugge. Hij volgde toen Vincent Euvrard op, die nu dus terugkeert als T2. Zijn ontslag is al het vierde dit seizoen in Eerste Klasse B.

“Ons objectief is en blijft om dit seizoen te promoveren”

Cercle Brugge-voorzitter Frans Schotte heeft met Frank Vercauteren alleszins een grote naam beet om zijn club terug naar de hoogste klasse te loodsen. “We zochten de best mogelijke trainer om de promotie af te dwingen”, zei Schotte maandag op de persconferentie.

“Ons objectief is en blijft om dit seizoen te promoveren. We willen gewoonweg één van die twee periodetitels winnen”, verklaarde de Cercle-voorzitter. “Hiervoor hebben we de best mogelijke trainer gezocht. We hebben niet gekozen voor de beste onder diegenen die zich aanmeldden. Neen, we hebben met volle verstand en veel ambitie Vercauteren gecontacteerd.”

De Vereniging staat na elf speeldagen op de derde plaats in 1B, op drie punten van OH Leuven en Beerschot Wilrijk. Toch mocht José Riga beschikken wegens “uitblijvende sportieve resultaten”. Zaterdagavond geraakte Cercle op eigen veld niet voorbij Roeselare (1-1). Binnen drie speeldagen valt de beslissing over de eerste periodetitel.

“We zijn nu elf wedstrijden ver. Voor de eerste periodetitel hebben we het niet meer in eigen handen. We hebben grote inspanningen gedaan om de spelersgroep sterker te maken. Nu stelden we vast dat we soms goede wedstrijden speelden, maar er was weinig stabiliteit op het vlak van resultaten. Daarom hebben we beslist om afscheid te nemen van José Riga, een echte gentleman. Vorig seizoen heeft hij met een mindere kern het behoud gerealiseerd. Daarvoor willen we hem dan ook bedanken”, besloot Schotte.