Ook ‘Lehman Sisters’ was failliet gegaan
Foto: Photo News

Vrouwelijke topbankiers houden minstens even veel van risico als mannelijke. Zelfs nog meer. Dat zeggen onderzoekers van twee universiteiten in een opmerkelijke nieuwe studie.

Het is een geliefd stokpaardje geworden na 2008: als het in plaats van Lehman Brothers, Lehman Sisters was geweest, was de kredietcrisis nooit gebeurd. Met andere woorden: vrouwen zijn voorzichtiger en laten zich niet - zoals mannelijke apen op een rots - vooral door testosteron leiden.

Kroes en Lagarde

Het is een theorie, die onder meer door ex-EU-commissaris Neelie Kroes en IMF-topvrouw Christine Lagarde, in het verleden veelvuldig naar voor is geschoven in interviews. En die zelfs bij grootbanken zoals Credit Suisse volledig ingeburgerd is geraakt.

Maar volgens twee economen van de University of New South Wales en de University of Queensland - Renée B. Adams en Vanitha Ragunathan - klopt die hypothese niet. Uit hun onderzoek blijkt namelijk dat financiële ondernemingen waar veel vrouwen in de raad van bestuur zitten, zelfs meer risico nemen dan die met veel mannen. Anders gezegd, vrouwen aan de top van de financiële wereld beantwoorden niet aan het stereotype dat vrouwen van nature voorzichtiger zijn dan mannen. Integendeel, zelfs.

(zelf)selectie

Hoe dat komt? Door de (zelf)selectie bij de financiële ondernemingen, argumenteren de onderzoekers. Die is verschillend voor vrouwen dan voor mannen. Waardoor bij banken en verzekeraars in de praktijk net die vrouwen doorstromen die wel van risico houden. Ambitieuze vrouwen, die actief een managementcarrière najagen en daar veel voor over hebben.

De onderzoekers benadrukken dat dit niet betekent dat meer diversiteit in de raden van bestuur nutteloos is. Hun onderzoeksresultaten streken eerdere studies over genderverschillen ook niet tegen. Die waren vooral gericht op het onderzoeken van het risicogedrag bij mannen en vrouwen in het algemeen. Niet op het risicogedrag van vrouwen en mannen in dezelfde omgeving en met gelijkaardige topfuncties in de financiële wereld.

Sister bij Lehman Brothers

Pittig detail, Lehman Brothers had zelf een vrouwelijke financieel directeur toen de zakenbank in 2008 in vrije val raakte, Erin Callan. Ze werd ontslagen vóór de bank in september 2008 failliet ging.

Volgens de onderzoekers is het zeer onwaarschijnlijk dat de zaken anders waren gelopen als ze wel was aangebleven. Ook al vinden ze ‘zwak bewijs’ dat vooral banken met meer vrouwen in de raad van bestuur tijdens de financiële crisis iets beter presteerden. Maar volgens hen onvoldoende om de theorie van Lehman Sisters te ondersteunen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in