‘Laten we beginnen met ernstige onderhandelingen over Brexit’
Foto: EPA-EFE

Het is de hoogste tijd voor een tempoversnelling in de onderhandelingen over de brexit. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson maandagochtend nog eens gezegd. Later op de dag komt premier Theresa May naar Brussel voor overleg met Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

De ontmoeting tussen May en Juncker, waarbij ook brexit-minister David Davis en de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier aanwezig zullen zijn, kadert volgens Downing Street in de voorbereiding van de Europese top op het einde van de week, maar komt er wel op het ogenblik dat de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de EU in het slop zitten.

'In het Verenigd Koninkrijk vinden wij dat het tijd is om voort te maken met deze onderhandelingen', blikte buitenlandminister Johnson vooruit op de vergadering.

'Het is tijd om ernstige gesprekken te starten over onze toekomstige betrekkingen, over het diepe en bijzondere partnerschap dat we hopen op te bouwen.' Diezelfde boodschap bracht hij vorige week al, nadat ook de vijfde onderhandelingsronde geen doorbraak opgeleverd had.

De EU wil wel met de Britten praten over hun gezamenlijke toekomst, maar eist dat er eerst voldoende vooruitgang wordt geboekt in de onderhandelingen over de boedelscheiding. Dat is voorlopig niet het geval.

Barnier toonde zich vorige donderdag alvast overtuigd dat met 'politieke wil' de komende twee maanden 'beslissende vooruitgang' kan geboekt worden over de voorwaarden van de echtscheiding. Dan zou de Europese top van december wel het licht op groen kunnen zetten voor de tweede fase van de onderhandelingen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in