Catalonië krijgt nieuwe deadline
Vicepremier Soraya Saenz de Santamaria. Foto: REUTERS

De Spaanse regering heeft op een persconferentie een antwoord gegeven op de brief van de Catalaanse minster-president Carles Puigdemont. ‘De regering heeft niet het gewenste antwoord gekregen van Catalonië. Ten laatste donderdag willen we duidelijkheid.’

Rajoy verwachtte vandaag een ondubbelzinnig antwoord uit Catalonië op de vraag of Carles Puigdemont vorige dinsdag nu wel of niet de onafhankelijkheid uitgeroepen.

Twee uur voor het verstrijken van de deadline antwoordde de Catalaanse minister-president in een brief. Daarin geeft Puigdemont geen duidelijk antwoord, maar vraagt hij wel om een ontmoeting met de Spaanse premier Rajoy. Verder stelt hij dat er de volgende twee maanden een dialoog moet opgestart worden tussen Spanje en Catalonië.

Volgens verschillende ministers van de regering-Rajoy bevatte het antwoord van Puigdemont niet de gevraagde verduidelijking. ‘De Catalaanse leider heeft met zijn antwoord op de vraag van de Spaanse regering niet de gewenste duidelijkheid gebracht’, antwoordde Rafael Catala, de Spaanse minister van Justitie.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Alfonso Dastis liet vanuit Luxemburg verstaan dat het Catalaanse antwoord maar weinig duidelijkheid bracht.

Uiteindelijk was het de vicepremier die duidelijkheid bracht: ‘De Catalaanse leider heeft de Spaanse regering niet geantwoord. Elke vorm van dialoog moet binnen een wettelijk kader plaatsvinden’, aldus Soraya Saenz de Santamaria. Madrid eist dan ook dat er ten laatste donderdag duidelijkheid komt van Catalonië.

Mandaat

Vorige week dinsdag had de Catalaanse leider tijdens een toespraak in het Catalaanse parlement gezegd dat hij een mandaat had gekregen om van zijn regio een onafhankelijke staat te maken, maar dat hij die onafhankelijkheid enkele weken uitstelde om de dialoog met de centrale regering in Madrid kansen te geven. Madrid had daarop ter verduidelijking gevraagd of daarmee de Catalaanse onafhankelijkheid was uitgeroepen, maar in een ontwijkend antwoord stelde Puigdemont maandag enkel dat de Catalaanse onafhankelijkheid de komende twee maanden het onderwerp moet vormen van onderhandelingen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in