Tesla ontslaat 400 werknemers na 'negatieve evaluatie'
Foto: © Guido Koppes

De productieproblemen bij Tesla lijken intern heel wat koppen te doen rollen. Afgelopen week zijn minstens vierhonderd werknemers de laan uitgestuurd.

Het nieuws komt er kort nadat bekend was geraakt dat Tesla tijdens het voorbije kwartaal slechts 260 exemplaren kon produceren van de Tesla Model 3, een wat goedkopere wagen die het luxemerk Tesla ook bereikbaar moet maken voor elektrische chauffeurs met een wat kleinere portemonnee.

Terwijl Tesla voorspeld had 1.500 auto’s van zijn middenklassemodel van de band te laten rollen, waren het er uiteindelijk amper 260. Productieproblemen zouden voor een flessenhalseffect hebben gezorgd. De Wall Street Journal berichtte recent zelfs dat daarom tot voor een aantal weken nog een aantal onderdelen van de nieuwe auto met de hand gemaakt werden.

Slechte evaluatie

Een kleine ramp voor Tesla, want van het Model 3 - die met zijn 35.000 euro veel goedkoper is dan de andere luxemodellen - waren er eind augustus al 455.000 exemplaren besteld. Tesla beloofde dan ook om de productieproblemen ‘aan te pakken’. De fabrikant van elektrische auto’s deed dat naar verluidt door intern de bezem door de organisatie te halen.

Hoeveel mensen exact moeten vertrekken is nog onduidelijk. Maar volgens Amerikaanse media zijn de voorbije week al minstens 400 werknemers ontslagen nadat hun prestaties langs een meetlat waren gelegd en hun evaluatiescore daarbij ‘ondermaats’ bleek.

Zowel managers als arbeiders

Het hoofdkwartier van Tesla is gevestigd in Palo Alto, in de Amerikaanse staat Californië. De lokale krant San Jose Mercury News schat het aantal weggestuurde mensen tussen de vierhonderd en zevenhonderd. Het zou gaan om zowel managers en ingenieurs als teamleiders en arbeiders.

Het technologiebedrijf bevestigt dat er ontslagronde is geweest, maar treedt verder niet in detail. ‘Zoals bij elk bedrijf, zeker bij een met 33.000 werknemers, leiden evaluaties soms tot het vertrek van werknemers’, klonk het dit weekend in een persbericht.

Online-video

Tegen december moeten er maandelijks 20.000 exemplaren van het Model 3 van de band rollen. Om de critici de mond te snoeren en investeerders en klanten gerust te stellen, plaatste ceo Elon Musk vorige week een video van de assemblagelijn online op Instagram.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in