Willy Demeyer verlaat binnenkort de Kamer
Foto: BELGA

De Luikse burgemeester Willy Demeyer (PS) verlaat binnenkort de Kamer. Hij wacht het einde van de werkzaamheden van de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart 2016 af alvorens zijn Kamerzitje af te staan, legde Demeyer maandag uit op de RTBF-radio. Zelf schuift de PS’er 1 november naar voren.

De 58-jarige Demeyer is sinds 1999 burgemeester van Luik en zetelt sinds 2014 in de Kamer. Begin dit jaar had hij aangekondigd dat hij zijn mandaat als parlementslid wilde afstaan. Dat gebeurde na het losbarsten van het Publifin-schandaal, waarbij Luikse PS’ers betrokken waren. Niettemin wilde hij het einde van de onderzoekscommissie naar de aanslagen afwachten.

'Ik hoopte dat de commissie haar werk in juni zou afronden. Dat zal eind oktober gebeuren: op 25 en 26 oktober zullen we een publiek debat hebben over het omvangrijke rapport dat wordt neergelegd en waar ik erg fier op ben', aldus Demeyer.

Nadien wil de burgemeester zich voluit concentreren op zijn stad. 'Ik wil me focussen op de Luikse politiek. We moeten Luik heruitvinden, een stad met oplossingen op het vlak van mobiliteit, een veerkrachtige stad, met korte lijnen', luidt het. 'Ik wil een echte breuk in het beleid en om dat mogelijk te maken, het ik het gevoel dat ik me voor 200 procent moet inzetten'.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig