Puigdemont blijft vaag in antwoord aan Madrid
Foto: AP

De Catalaanse minster-president Carles Puigdemont heeft in een brief aan de regering in Madrid niet duidelijk geantwoord op de vraag of Catalonië nu de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen of niet.

De Spaanse premier Mariano Rajoy (Partido Popular) verwachtte vandaag een ondubbelzinnig antwoord uit Catalonië op de vraag of Carles Puigdemont vorige dinsdag nu wel of niet de onafhankelijkheid uitgeroepen.

Twee uur voor het verstrijken van de deadline antwoordde de Catalaanse minister-president in een brief. Daarin geeft Puigdemont geen duidelijk antwoord, maar vraagt hij wel om een ontmoeting met de Spaanse premier Rajoy. Verder stelt Puigdemont dat er de volgende twee maanden een dialoog moet opgestart worden tussen Spanje en Catalonië. 

'Ons voornaamste objectief voor de komende twee maanden is om jullie uit te nodigen voor een dialoog' waarbij 'internationale, Spaanse en Catalaanse' bemiddelaars worden toegelaten, zo staat in de brief.

Hopen op onderhandelingen

Ook beklemtoont Puigdemont in zijn brief dat het Catalaanse parlement met het referendum - dat door Madrid wordt betwist - een 'democratisch mandaat' heeft gekregen om de onafhankelijkheid uit te roepen. Maar tegelijkertijd stelt dat hij het mandaat voor een periode van twee maanden wil opschorten om onderhandelingen met de Spaanse regering mogelijk te maken.

Puigdemont hoopt Madrid naar de onderhandelingstafel te krijgen om een beter statuut voor Catalonië uit de brand te slepen. Hij put hoop uit de afspraken die de sociaaldemocratische oppositiepartij PSOE met Rajoys Partido Popular heeft gemaakt om te bestuderen of de Grondwet kan worden aangepast. 

Vorige week dinsdag had de Catalaanse leider eenzijdig de onafhankelijkheid uitgeroepen, prompt gevolgd door de aankondiging van een uitstel daarvan om een opening te laten voor gesprekken met de regering-Rajoy. Madrid had echter om verduidelijking gevraagd, in het kader van de procedure om artikel 155 van de grondwet in werking te zetten. Dat artikel maakt het de centrale regering mogelijk de bevoegdheden van een regio te ontnemen als die regio bepalingen van de grondwet schendt.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in