Ophelia, nu een post-tropische storm, heeft chaos veroorzaakt aan de Ierse westkust. Er vielen al drie dodelijk slachtoffers. De Ierse premier riep de bevolking op binnen te blijven.

Een vrouw overleed nadat een boom op haar auto was terechtgekomen. Ook een man kwam op die manier om. Het derde dodelijke slachtoffer stierf toen hij probeerde om een omgevallen boom op te ruimen.

Verschillende elektriciteitspalen kwamen naar beneden, en volgens energiebedrijf ESB Networks zaten rond de middag zowat 120.000 mensen zonder elektriciteit.

De Ierse weerdiensten hebben maandag voor acht graafschappen in het zuiden en in het westen van het land alarmfase rood afgekondigd. Er worden windstoten van meer dan 130 kilometer per uur verwacht. Ook bestaat het risico op overstromingen en 'structurele schade', zo wordt gewaarschuwd.

De Ierse premier Leo Varadkar riep de bevolking op binnen te blijven tot de storm is gepasseerd. 'Deze windvlagen zijn levensgevaarlijk. Ga niet naar buiten', klonk het ook uit de mond van Sean Hogan, het hoofd van de National Emergency Coordination Group.

Het ministerie van Onderwijs heeft alvast beslist dat 'alle scholen en andere onderwijsinstellingen maandag gesloten blijven'. Daarnaast dreigt ook het verkeer op de luchthaven van Cork (zuidwesten van Ierland) ernstige hinder te ondervinden en zijn veel vluchten richting Dublin geschrapt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in